De Boer verklaart het belang van routiniers Babel en Strootman

Reacties

In een uitgebreid interview in het extra dikke kerstnummer van Voetbal International geeft bondscoach Frank de Boer uitleg over zijn selectiebeleid. Het gaat onder meer over zijn twee meest bekritiseerde keuzes: Ryan Babel en Kevin Strootman.

De Boer verklaart het belang van routiniers Babel en Strootman
© Pro Shots

'Over Ryan krijg ik veel vragen, of dat nog wel kan en zo, maar die jongen is ervaren, belangrijk, zeurt nooit en werkt hard', vertelt De Boer. 'Kevin Strootman is ook zo’n type. Hem heb ik de laatste keer niet geselecteerd, simpelweg doordat hij te weinig speelde. Toen ik hem daarover belde, zei hij dat-ie vond dat het nog lang had geduurd. Zegt wel iets over hoe hij in elkaar zit, hoe zelfkritisch hij is', zegt de bondscoach.

'Ik vind dan ook dat je over zulke spelers en de rol die ze hebben niet lacherig mag en moet doen. Ze zíjn belangrijk in een kleedkamer. Zij bepalen mede de sfeer en de intensiteit van trainingen. Je hebt altijd een stuk of zestien spelers die een soort basis vormen, de rest moet blij zijn met de selectie, hard werken en het niveau van trainen hoog houden. Maar dat moet wel worden bewaakt. Strootman is zo'n speler, Babel ook. Je moet ze niet onderschatten.'

Om het belang van ervaren reservespelers te duiden verwijst De Boer naar de rol van André Ooijer op het WK van 2010, waar hij assistent-bondscoach was onder Bert van Marwijk. 'Tijdens het WK in Zuid-Afrika was Ooijer mee, maar speelde niet. Je kent hem: beetje zeuren, klagen, plagen. Cynische steekjes uitdelen richting Luc van Agt, de inspanningsfysioloog over waarom hij nou hard zou moeten trainen', blikt hij terug.

'Totdat Joris Mathijsen uitviel in de warming-up en híj moest spelen tegen Brazilië. Kwartfinale, grote wedstrijd. Maar hij stond er meteen, zonder problemen. Dus was-ie blij dat hij al die tijd goed en hard had getraind, want zodoende kón-ie er staan tegen die Brazilianen. Het is toch een beetje dat je zwakste schakel – zonder dat ik het nou over Ooijer heb – die de sterkte van je ketting bepaalt.'

Dit artikel verwijst naar een verhaal uit de kersteditie van VI. Bestel de extra dikke en luxe editie hier.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.