De Boer blijft achter zijn basisopstelling staan: 'Heel verstandige keuze geweest'

Reacties

Frank de Boer blijft achter zijn beslissing staan om tijdens zijn eerste interland als bondscoach niet in de sterkste opstelling beginnen. Met enkele basiskrachten op de bank en twee debutanten in het veld ging Oranje in Amsterdam met 0-1 onderuit tegen Mexico.

De Boer blijft achter zijn basisopstelling staan: 'Heel verstandige keuze geweest'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 1
Mexico
Mexico

De Boer liet AZ'ers Owen Wijndal en Teun Koopmeiners debuteren, terwijl spelers als Frenkie de Jong, Marten de Roon en Daley Blind op de bank begonnen. Voorafgaande aan de wedstrijd legde De Boer al uit waarom hij daarvoor koos: de twee duels na deze oefeninterland zijn nu eenmaal belangrijker. Het Nederlands elftal speelt in de komende dagen tegen Bosnië-Herzegovina en Italië in de Nations League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Zo'n resultaat is altijd vervelend, maar van tevoren heb ik al aangegeven dat niet het sterkste team speelde', vertelde De Boer na de wedstrijd bij de NOS. 'We begonnen onwennig, daarna kwamen we er een beetje in.'

De Boer zag na het eerste kwartier het kantelmoment in de wedstrijd. 'Toen gingen we goed tussen de linies spelen, waardoor we mogelijkheden kregen. Daarvoor kwamen we niet in ons spel.' Oranje kreeg tegen Mexico de kansen tegen na eigen fouten.

Onder anderen debutant Wijndal zag er niet altijd even goed uit, zag ook De Boer. 'Hij was een beetje stroef begonnen, maar het is ook niet niets om zo je debuut te maken. Het is knap dat hij zich heeft terug geknokt', aldus De Boer, die ook moest denken aan zijn eigen debuut voor Oranje, in 1990. 'Achteraf was ik ook blij dat het achter de rug was.'

Voor Oranje gaat nu de blik op het uitduel in Zenica, waar De Boer waarschijnlijk wel met zijn beoogde basiself gaat spelen. 'Ik heb een rotgevoel, want je wilt hier winnen. Maar je weet ook dat je niet alles op deze wedstrijd hebt gezet. Ik denk vooral aan de komende twee wedstrijden, het is een heel verstandige keuze geweest.'

Het is overigens geen schande om niet te winnen tijdens je debuut als bondscoach, zeker als er gekeken wordt naar het verleden. Sinds 2000 was er maar één bondscoach die won tijdens zijn eerste interland op de bank, dat was interim-coach Dwight Lodeweges. Marco van Basten, Bert van Marwijk, Louis van Gaal, Danny Blind, Fred Grim en Ronald Koeman wonnen allen niet tijdens hun debuut.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.