De Barça-stoelendans: wie maken plaats voor De Jong?

Reacties

Zeker door de aanstaande komst van Frenkie de Jong is het dringen voor een plek op het middenveld bij Barcelona. Coach Ernesto Valverde heeft dit seizoen al legio opties. Een blik op het Catalaanse middenrif.

De Barça-stoelendans: wie maken plaats voor De Jong?

Sinds de zomer van 2013 heeft Barcelona liefst 1,01 miljard euro uitgegeven op de transfermarkt. Veel was er op gericht om de generatiewissel met het afscheid van onder anderen Andrés Iniesta en Xavi zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door de uitgaven is het onvermijdelijk dat er wordt gesneden in de eigen selectie. VI doet een poging de overlevingskansen per middenvelder in te schatten.

Sergio Busquets: Is op dertigjarige leeftijd nog onvervangbaar in Camp Nou. Het nadeel voor Valverde is dat hij geen tweede type Busquets in zijn selectie heeft. Althans, geen speler met voldoende kwaliteit. De inmiddels al 24-jarige Sergi Samper is al vaak gewogen en te licht bevonden. Al vaak is geprobeerd om Ivan Rakitic de rol van spelmaker voor de defensie aan te meten zodat Busquets vaker rust kan worden gegund. De komst van De Jong is niet alleen voor de 8-positie, maar vergroot ook de mogelijkheden voor de rol van nummer 6.

Handhavingskans: 100 procent.

Arthur: Is de aankoop die Lionel Messi dit seizoen het meest heeft verrast, in positieve zin. De 22-jarige Braziliaan liet weten in extase te zijn na het horen van die opmerkingen. Binnen de lijnen is hij toch vooral een rustpunt. Arthur is kalm aan de bal en heeft zich met zijn technisch vermogen razendsnel aangepast aan het combinatiespel van Barça. Hij heeft het DNA van zijn deze club, maar verwacht geen tien goals of assists per seizoen. Daar heeft hij te weinig diepgang voor. Het wordt voor Valverde een uitdaging om voor voldoende scorend vermogen vanaf het middenveld te zorgen als hij streeft naar een trio met Arthur, Busquets en De Jong.

Handhavingskans: 100 procent

Ivan Rakitic: Is de alleskunner in de Barcelona-selectie en wordt misschien ook wel het slachtoffer van zijn veelzijdigheid. De dertigjarige Kroaat speelt vorig seizoen bijvoorbeeld nog regelmatig als veredelde rechtsbuiten om zo die ruimte in te vullen als Lionel Messi zich laat uitzakken naar het middenveld. Zoals eerder genoemd fungeert Rakitic ook regelmatig als vervanger van Busquets, maar het vaakst speelt hij toch als lopende middenvelder rechts centraal. Rakitic heeft de diepgang die spelers als De Jong en Arthur niet hebben. Zijn basisplaats komt op het spel te staan, maar voor de compleetheid van de selectie zou het waanzin zijn om Rakitic te verkopen.

Handhavingskans: 80 procent

Arturo Vidal: Is vorige zomer gehaald als vervanger van Paulinho, die in zijn ene jaar verrassend waardevol was voor Barcelona. De Braziliaan dook vaak op in het vijandelijke strafschopgebied en scoorde in La Liga negen keer. Daar kan Vidal nog niet aan tippen met slechts twee goals na zestien wedstrijden. Kiest Valverde in zijn derde seizoen voor meer avontuur in plaats van stabiliteit, dan is de 31-jarige Chileen een logisch slachtoffer. Valverde is van nature echter een coach die het zekere voor het onzekere neemt. We geven Vidal daarom nog tot de zomer van 2020 in Camp Nou.

Handhavingskans: 65 procent

Carles Aleñà: Barcelona snakt naar een succesverhaal om van La Masía weer de meest gerenommeerde jeugdopleiding van de wereld te maken. De periode dat de Catalanen Europa veroveren met acht à negen zelfopgeleide spelers ligt al jaren achter ons. Sergi Roberto is de laatste die de stap naar het eerste elftal echt heeft weten te maken. Aleñà balanceert al een tijdje op de drempel. De 21-jarige middenvelder heeft begin dit seizoen te maken gehad met blessureleed en speelde vervolgens veelal bij het tweede elftal. In de laatste maanden deed Valverde weer vaker een beroep op hem. Wij verwachten dat hij in de voorbereiding op komend seizoen een laatste kans krijgt om definitief aan te haken.

Handhavingskans: 50 procent

Carles Aleñà zoekt naar een opening in de thuiswedstrijd tegen Leganés.
Carles Aleñà zoekt naar een opening in de thuiswedstrijd tegen Leganés.

Rafinha: Kom je bij Barcelona terecht in de lappenmand, dan is de kans groot dat je er Rafinha treft. De zoon van Mazinho staat nu al sinds begin december aan de kant met een nieuwe kruisbandblessure. Uitgerekend op het moment dat hij na een verhuurperiode aan Internazionale een nieuwe kans leek te grijpen, ging het voor hem weer mis. Met nog een contract tot medio 2020 staat er een groot vraagteken achter de naam van de 25-jarige Braziliaan.

Handhavingskans: 30 procent

Denis Suárez: Het is volgens president Josep María Bartomeu al zeker dat Valverde zijn aflopende contract gaat verlengen en dan is de rol van Denis Suárez uitgespeeld. De kans is groot dat de Spanjaard deze winter nog vertrekt. De huidige Barça-coach ziet het niet zitten in de middenvelder die in 2016 terugkeerde om de positie van Iniesta in te vullen. Zo ver is het over een hele periode nooit gekomen.

Handhavingskans: 5 procent

Het toptalent met vrijstelling

Zijn jonge gezicht doet anders vermoeden, maar toptalent Riqui Puig is inmiddels ook al negentien jaar. Als het nieuwe wonderkind uit La Masía is hij een van de slachtoffers van de behoudende aanpak van Valverde, die liever op zeker speelt in plaats van vaker voor de jeugd te kiezen. Desondanks staat het vast dat Puig een rol heeft bij het Barça van de toekomst. De frêle spelmaker heeft alles wat bij Barcelona verlangd wordt van een technische middenvelder en mist alleen nog ervaring op hoog niveau. Een uitleenbeurt ligt daarom voor de hand voor de negentienjarige Puig.

Bij het samenstellen van deze lijst zien we Philippe Coutinho als linksbuiten, de positie waar hij de laatste maanden ook meestal speelt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.