Dani Schahin, een leven als een bergetappe

Reacties

Na de 2-1 overwinning op Excelsior zondag werd Roda JC-spits Dani Schahin minutenlang toegezongen door het thuispubliek. Anderhalve maand eerder werd hij door datzelfde publiek nog uitgefloten en weggehoond. Het leidde tot een veelbesproken reactie van de Duitse aanvaller, die op het veld en in de pers duidelijk stelling nam tegen de in zijn ogen overdreven negatieve achterban. Sindsdien is de stemming in het Parkstad Limburg Stadion volgens Schahin beduidend verbeterd.

Dani Schahin, een leven als een bergetappe

'We verheugen ons weer op de thuiswedstrijden. Onze fans kunnen doorslaggevend zijn dit seizoen', zegt Schahin, met zijn sterke spel en belangrijke goals de laatste weken plots uitgegroeid tot baken van hoop in Kerkrade.

De spits is pieken en dalen wel gewend. Ooit werd hij in Duitsland beschouwd als een mogelijke opvolger voor Miroslav Klose en Mario Gómez in Die Mannschaft. Een paar jaar en talloze blessures later was hij mentaal geknakt en leek zijn voetballoopbaan vroegtijdig te stranden. Mede dankzij Arjen Robben wist hij zich te herpakken. Eenmaal bij Roda JC Kerkrade werd hij aanvankelijk beschouwd als een regelrechte miskoop. Schahin worstelde met het kunstgras, zijn fitheid en de loopgraventactiek van trainer Yannis Anastasiou. 'De Eredivisie staat in Europa bekend als een competitie waarin spitsen volop kunnen scoren. Maar ik dacht: hoe moet ik hier ooit een doelpunt gaan maken?'

Nu is Schahin eindelijk volledig fit en speelt Roda JC onder trainer Robert Molenaar op een manier die aansluit bij zijn kwaliteiten. Hij is zélfs gewend aan het kunstgras. 'Het is nu al zo erg dat ik er beter op uit de voeten kan dan op een normaal veld. Máár: ik ben er nog steeds geen voorstander van.' De spits is in bezit van een aflopend contract met de Limburgers en weet nog niet wat de toekomst hem brengt. Eerst wil hij Roda JC in de Eredivisie op het droge trekken.

Dankbaarheid overheerst. 'Na alles wat ik heb meegemaakt, de pieken en dalen, de vele blessures, is het voor mij een geschenk om nog voetballer te zijn. Ik ben gelukkig en dankbaar, ook omdat ik mag leven zonder de echte problemen die mensen elders op deze planeet ondervinden.' Schahin, als kind met zijn ouders uit Libanon naar Europa gevlucht, kan relativeren. Zijn verleden is hij niet vergeten. 'Ik ben zelf vluchteling geweest, ik weet wat ze doormaken. De opkomst van rechtse partijen in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en andere Europese landen verontrust me.' In de VI van deze week en op VI PRO spreekt de bijzondere spits van Roda JC zich uit, over voetbal en politiek.

Overigens kan Roda JC donderdagavond in het bekerduel met Willem II niet beschikken over de geschorste Schahin. Eerder was niemand in Kerkrade daar rouwig om geweest.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.