Dallinga doet Liverpool pijn, hilarische keepersfout bij Panathinaikos

Liverpool heeft op bezoek bij Toulouse zijn eerste Europese nederlaag van dit seizoen geleden. Dat kwam mede door een doelpunt van Thijs Dallinga én de afgekeurde gelijkmaker in extremis. Bart Schenkeveld en Tonny Vilhena zagen Panathinaikos-ploeggenoot Alberto Brignoli erg pijnlijk in de fout gaan.

Toulouse
Toulouse
3 - 2
Liverpool
Liverpool

Het mooiste nieuws van de dag kwam voor Liverpool al vóór de aftrap van het duel in Toulouse. In Colombia werd de vader van aanvaller Luis Diáz, die was ontvoerd door een guerrillabeweging, na een kleine twee weken vrijgelaten. Diáz vierde dat goede nieuws met een basisplaats. Ook Cody Gakpo startte bij Liverpool; Ryan Gravenberch (knieblessure) en Virgil van Dijk (ziek) ontbraken.

Bij Toulouse stond Dallinga in de basis en hij kon een kleine tien minuten voor rust feestvieren. Liverpool-back Kostas Tsimikas verloor de bal op zijn eigen speelhelft en dat werd afgestraft door Aron Dønnum, wiens van richting veranderde schot de 1-0 opleverde.

Kort na rust dacht Dallinga de 2-0 te maken. De spits bleef oog in oog met doelman Caoimhín Kelleher kalm, maar de arbitrage oordeelde dat Dallinga een overtreding had gemaakt op Joël Matip en dus werd de goal afgekeurd. Niet lang hierna scoorde Dallinga echter opnieuw en deze treffer was wél geldig. Het schot van de Nederlander viel via de binnenkant van de paal binnen.

Liverpool maakte een erg zwakke indruk in Frankrijk. Toulouse scoorde nóg eens, maar deze goal werd afgekeurd, en nóg eens, maar dit was een eigen doelpunt. Cristian Cásseres bracht onbedoeld de spanning terug in de wedstrijd. Gakpo was op dat moment net gewisseld en zag vanaf de kant hoe Toulouse de marge razendsnel terug naar twee bracht. Dallinga miste een voorzet nog, maar vervolgens schoot Frank Magri de 3-1 binnen.

Door toedoen van Diogo Jota bleef het interessant. De invaller bekroonde een fraaie individuele actie met de 3-2. Liverpool had hierna nog zeven minuten extra speeltijd om in ieder geval een nederlaag te voorkomen en leek daarin te slagen, toen Jarell Quansah vlak voor het einde de 3-3 maakte. De VAR gooide echter roet in het eten voor Liverpool: richting de goal werd hands van Alexis Mac Allister geconstateerd en dus werd het doelpunt afgekeurd. Toulouse boekte zo een verdiende overwinning.

In de poule van Toulouse en Liverpool won LASK Linz met 3-0 van Union Sint-Gillis. Dat betekent dat alle vier de ploegen uit Groep E zich nog kunnen plaatsen voor de volgende ronde.

Rennes
Rennes
3 - 1
Panathinaikos

Schenkeveld en Vilhena stonden in de basis bij Panathinaikos en konden aan de bak na een ongelooflijke blunder van Brignoli. De keeper van de Grieken liet een op het oog ongevaarlijke vrije trap van Fabian Rieder door zijn vingers glippen (zie beelden hieronder).

Een klein kwartier voor rust kwam Stade Rennes door een rode kaart voor Jeanuel Belocian echter met tien man te staan. Uit de penalty die bij deze straf hoorde schoot Fotis Ioannidis de 1-1 binnen. Panathinaikos leek hierna de beste papieren te hebben voor de overwinning, maar ging met een mannetje meer kopje onder. Ibrahim Salah bewees een supersub te zijn en maakte de 2-1, voordat Ludovic Blas een strafschop benutte: 3-1.

Maccabi Haifa
1 - 2
Villarreal
Villarreal

Maccabi Haifa speelde in de poule van Panathinaikos en Stade Rennes zijn eerste wedstrijd sinds het uitbreken van de oorlog in eigen land en het werd een gedenkwaardig treffen met Villarreal. De Spanjaarden misten in de eerste helft, bij een 1-0 achterstand, bijvoorbeeld twee strafschoppen.

Eerst ging Alexander Sørloth de mist in. Zijn strafschop werd gepakt, maar mocht opnieuw worden genomen, omdat er een speler van Maccabi te vroeg was ingelopen. Hierna ging Manu Trigueros achter de bal staan. Ook zijn inzet werd echter gekeerd door de Israëlische doelman Sharif Kaiuf, dé grote man bij Maccabi.

Een heldenrol was Kaiuf echter niet gegeven. In de slotfase draaide Villarreal de wedstrijd nog om en door doelpunten van Alex Baena en Sørloth, overigens allebei op aangeven van Alberto Moreno, gingen de drie punten naar de ploeg van José Rojo Martín.

Slavia Praag
2 - 0
AS Roma
AS Roma

Geen Nederlanders aan de aftrap bij Slavia Praag - AS Roma: Mick van Buren zat op de bank bij de Tsjechen en Rick Karsdorp mocht niet starten van José Mourinho. Na een doelpuntloze eerste helft kwam Karsdorp bij de start van de tweede helft wel als invaller binnen de lijnen. Hij kon echter niet voorkomen dat Roma, dat zijn eerste drie duels had gewonnen, met 2-0 werd verslagen.

Slavia Praag en Roma staan nu allebei op negen punten. Dat zijn er vijf meer dan Servette, dat met 2-1 won van Sheriff Tiraspol (één punt). Zo is de kans groot dat Slavia Praag en Roma allebei gaan overwinteren. De vraag is dan wel wie er direct naar de achtste finales gaat en wie er in de tussenronde in actie moet komen.

Qarabağ
Qarabağ
0 - 1
Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen is dankzij een laat doelpunt van Victor Boniface tegen Qarabag zo goed als zeker van een plek in de volgende ronde. Boniface benutte in blessuretijd een strafschop, die was gegeven na een handsbal van Maksim Medvedev. Bayer Leverkusen heeft nu vier van zijn vier groepswedstrijden gewonnen. Jeremie Frimpong kreeg in eerste instantie rust van Xabi Alonso en deed als invaller het laatste half uur mee.