Dé elf van AZ op weg naar de titel

AZ-trainer Louis van Gaal gebruikte dit seizoen op weg naar de landstitel 23 spelers. Van hen kwamen aanvaller Mounir El Hamdaoui en middenvelder Maarten Martens het vaakst in actie: beide speelden dertig duels.

Dé elf van AZ op weg naar de titel

VI.nl bekeek alle 31 basisopstellingen van de Alkmaarders in deze competitie en stelde op die manier het elftal samen dat het vaakst aan de aftrap verscheen. De formatie van Van Gaal trad bij 26 van zijn 31 duels aan in een systeem met vier verdedigers, vier middenvelder en twee spitsen (4-4-1-1 en 4-4-2).

Doelman Sergio Romero was 25 duels lang de eerste keus onder de lat, totdat hij begin maart zijn hand brak na het verloren bekerduel met NAC Breda (1-2). Ook het middenveld en de voorhoede had deze jaargang vaak een herkenbare bezetting.

De achterhoede was de voorbije maanden door blessures het vaakst aan verandering onderhevig. In totaal gebruikte Van Gaal tien spelers (Swerts, Jaliens, Moisander, Pocognoli, Moreno, Luijckx, Klavan, Poulsen, Koenders en Mendes da Silva) voor de vier posities achterin. Klik hier voor de verkiezing van Meest Waardevolle Speler van AZ tijdens dit seizoen.

Klik hier voor de inhoud van het kampioensdossier van AZ.

Bekijk hier al onze video's