Cupfighter Roma leeft op onder tussenpaus Andreazzoli

De finaleplaats in het Italiaanse bekertoernooi is voor AS Roma de bevestiging dat het onder interim-trainer Aurelio Andreazzoli (foto) weer de juiste koers te pakken heeft na het ontslag van Zdenek Zeman begin februari. Roma voegde met de 3-2 zege tegen Internazionale bovendien weer een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke clubhistorie in de Coppa Italia.

Cupfighter Roma leeft op onder tussenpaus Andreazzoli

Voor vice-aanvoerder Daniele De Rossi is dat zelfs reden te speculeren over een vast dienstverband voor Andreazzolli als hoofdcoach van de Giallorossi. 'Persoonlijk zou ik Andreazzoli behouden, ongeacht wat er in de bekerfinale gebeurt. De trainer heeft fantastisch werk verricht. Hij zou mijn keuze zijn voor volgend seizoen. Dat verdient hij op basis van wat hij heeft laten zien.'

De cijfers onderschrijven de stellingname van De Rossi, want Roma heeft onder de gewezen techniektrainer ook in de competitie de smaak weer te pakken getuige de huidige vijfde plaats. Ten tijde van het vertrek van Zeman stonden Maarten Stekelenburg en zijn ploeggenoten nog achtste, nadat de eerste vijf wedstrijden in 2013 slechts twee punten hadden opgeleverd. AS Roma-icoon en aanvoerder Francesco Totti neemt in 2008 de laatste Coppa Italia in ontvangst. Met nog zes speelronden voor de boeg in de Serie A en de beladen confrontatie met aartsrivaal Lazio in de eindstrijd van de Coppa Italia op 26 mei, met het eigen Stadio Olimpico als gebruikelijke maar in dit geval gepaste decor, heeft Roma nog twee ijzers in het vuur om het bewogen seizoen af te sluiten met plaatsing voor Europees voetbal.

Mede daarom legt Andreazzoli zelf zijn prioriteiten niet volledig bij de finale waar heel Rome nu al watertandend naar uitkijkt. 'De beker winnen in een derby is iets speciaals. Toch moeten we ons niet blind staren op de finale, anders lopen we het risico dat al het andere voor niks is geweest. Bovendien is een goed slot in de Serie A de ideale voorbereiding op die wedstrijd.'

RecordhouderRoma staat dankzij de 3-2 zege van woensdagavond op bezoek bij Internazionale voor de zevende keer in tien jaar tijd in de eindstrijd van de Italiaanse beker, die in 2008 voor het laatst werd gewonnen. Met een zege in de unieke bekerfinale op stadgenoot Lazio zou Roma bovendien recordhouder worden met tien bekerzeges. Momenteel deelt Roma de koppositie nog met Juventus, dat vorig jaar tegen Napoli de kans op een tiende Coppa Italia liet schieten. Dat Roma zijn reputatie als cupfighter weer eer aan doet, was woensdagavond met name te danken aan Mattia Destro (foto). De 22-jarige spits stond tegen Inter voor het eerst in de basis na zijn knieblessure en beloonde het vertrouwen van zijn coach met twee goals tegen de club waar hij zijn opleiding genoot, maar werd weggestuurd voor hij het eerste elftal haalde.

Gezien de sportieve crisis waar Inter in verkeert, sneed het mes door de dubbelklapper van Destro aan twee kanten. De viervoudig international heeft geen medelijden met zijn oude club, die voor de vijfde keer op rij verloor. 'Hoe het voelt om hier als ex-Interista te scoren? Erg goed. Zij wilden die beslissing destijds nemen, het was blijkbaar terecht…' (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen