Crotone, gegijzeld door een archeologische vindplaats

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de zesde speelronde van de Serie A. Over Crotone, dat zijn droomseizoen voorlopig gedwongen afwerkt voor anderhalve man en een paardenkop.

Crotone, gegijzeld door een archeologische vindplaats

Duizenden mensen verzamelen zich op 29 april op het Piazza Pitagora van Crotone, om op grote schermen de verrichtingen van hun jongens in het noordelijke Modena te bekijken. Sommige ultra's knijpen elkaar van ongeloof in de armen.

Is dit allemaal wel echt? Hun Crotone, na al die jaren in de lagere divisies, op de drempel van de Serie A? Anderhalf uur later kan echt niemand er meer omheen: met een gelijkspel in Modena verzekeren de Rossoblù zich van een historische promotie naar het hoogste niveau. Crotone, een van de armste steden van Italië, heeft iets om trots op te zijn.

Vanwege de capaciteitseisen in de Serie A moet alleen Stadio Ezio Scida wat uitgebreid worden. Maar met nog vier maanden tot de competitiestart wordt dat geen enkel probleem, beloven club en gemeente. De fans kijken likkebaardend uit naar de Serie A. Grote kans dat hun avontuur op dat niveau maar één jaar gaat duren, maar ervan genieten zullen ze. Dit wordt hún jaar.

Maar het duurt wel erg lang voordat het werk aan het stadion begint. Supporters worden onrustig. Helemaal als de eerste berichten in de kranten verschijnen. Want het Italiaans archeologisch instituut blokkeert elke vorm van uitbreiding. Stadio Ezio Scida blijkt namelijk gebouwd naast en op de overblijfselen van de historische Griekse nederzetting Kroton. Elke paal die de grond in gaat, is daarmee een rechtstreekse bedreiging voor het archeologisch erfgoed van Italië.

Het Stadio Ezio Scida van Crotone staat inmiddels al maanden leeg.
Het Stadio Ezio Scida van Crotone staat inmiddels al maanden leeg.

De droom van Crotone lijkt te vervliegen. Want met een capaciteit van slechts 9.500 plaatsen voldoet Stadio Ezio Scida bij lange na niet aan de eisen van de Serie A. En dus vreest de club een seizoen lang te moeten uitwijken naar stadions in Reggio Calabria, Bari of Salerno. Daarmee dreigt de promotie te ontaarden in een fiasco. Want wat is voetbal in de Serie A nou waard als je voor elke thuiswedstrijd vier uur moet rijden?

Eind juli komt er toch verlossing, als het archeologisch instituut instemt met een wanhoopsvoorstel van lichtgewicht noodtribunes, waarbij heien of boren in de grond niet nodig is. Maar dan is er al veel te veel tijd verloren gegaan om het stadion op tijd af te hebben voor het seizoen. En dus speelt Crotone zijn eerste thuiswedstrijden in de Serie A in Pescara. Op zeven uur rijden, welteverstaan. Alsof PSV zijn thuisduels afwerkt in Lyon.

Logischerwijs is de publieke belangstelling marginaal. Voor een anderhalve man en een paardenkop en wat uitsupporters speelt Crotone tegen Genoa (bovenste foto) en Palermo. Maandagavond zal er wederom geen hond afkomen op het 'thuisduel' met Atalanta Bergamo. Op de eerste zege is het wachten nog steeds, inmiddels staat Crotone stijf onderaan.

De club en stad zijn gegijzeld door hun eigen rijke geschiedenis. Maar Crotone heeft zijn thuiskomst harder nodig dan ooit. Als het nog veel langer duurt, dan ligt het Serie A-voetbal voor Crotone al op sterven voordat het uberhaupt de stad heeft bereikt.

Programma
Palermo 24-09
18:00
Juventus
Napoli 24-09
20:45
Chievo
Torino 25-09
12:30
AS Roma
Genoa 25-09
15:00
Pescara
Internazionale 25-09
15:00
Bologna
Lazio 25-09
15:00
Empoli
Sassuolo 25-09
15:00
Udinese
Fiorentina 25-09
20:45
AC Milan
Crotone 26-09
19:00
Atalanta Bergamo
Cagliari 26-09
21:00
Sampdoria
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.