Crisis Groningen compleet, Sol ook de held tegen Heerenveen

Roda JC en Willem II hebben woensdagavond knappe zeges geboekt in de strijd om de KNVB-beker. De club uit Kerkrade duwde FC Groningen dieper het moeras in (3-1), in Tilburg ging SC Heerenveen met 2-1 onderuit.

Roda JC Kerkrade - FC Groningen 3-1
In Kerkrade trapten twee geplaagde ploegen af. De Kerkradenaren zijn hekkensluiter in de Eredivisie, terwijl de noorderlingen op een teleurstellende dertiende plek staan. Succes in het bekertoernooi was voor beide ploegen dan ook bijzonder welkom. Bij de Groningers maakte Amir Absalem zijn basisdebuut, terwijl Mimoun Mahi en Oussama Idrissi wegens disciplinaire redenen ontbraken in de selectie.

In de eerste helft kregen beide ploegen wat kansjes, maar de doelmannen Hidde Jurjus en Sergio Padt hoefden zich niet bovenmatig in te spannen. De brilstand leek dan ook de ruststand te worden, maar Tsiy Ndenge schoot in de 44ste minuut de 1-0 tegen de touwen. Na de theepauze moesten de bezoekers komen, wat na een uur resulteerde in de gelijkmaker van Juninho Bacuna. De middenvelder van FC Groningen kopte de bal keurig over Jurjus heen.

Nog geen tien minuten later keerden de problemen voor de ploeg van Ernest Faber terug. Met een kopbal maakte Tsiy Ndenge zijn tweede van de avond, waardoor de nummer achttien van de Eredivisie na zeventig minuten op 2-1 kwam. Padt hield de Groningers vervolgens op de been met enkele fraaie reddingen, onder andere op een knal van spits Dani Schahin. In de slotfase kreeg Bacuna nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar hij schoot de bal over na een goede pass van Tom van Weert. In de blessuretijd strooide Mikhail Rosheuvel nog wat zout in de Groningse wonden door de 3-1 binnen te knallen. De nederlaag in de beker betekende de volgende klap voor Faber en zijn mannen.

Willem II - SC Heerenveen 2-1
Op bezoek in Tilburg waren de Friezen in de openingsfase de bovenliggende partij, wat zich na ruim een kwartier uitte in een kopbal op de lat van Denzel Dumfries. Vervolgens zakte het spel wat weg. De Noor Martin Ødegaard had vlak voor rust de 1-0 op zijn schoen, ware het niet dat de bal nipt over ging.

Direct na rust was het wel raak. De thuisploeg pakte de voorsprong door Ben Rienstra, die de bal van Jop van der Linden hard in het doel werkte. De 1-0 stond niet lang op het scorebord, want in de 54ste minuut trok Reza Ghoochannejhad van dichtbij de stand weer gelijk na een fantastische solo van Ødegaard. Na een uur spelen was het alweer raak. Willem II pakte wederom de voorsprong via goalgetter Fran Sol, die eenvoudig binnen kon tikken: 2-1. De Spanjaard kreeg de bal cadeau na een flinke blunder van Lucas Woudenberg.

In de slotfase van het duel, waarin de Friezen steeds meer druk zetten, ontpopte Mattijs Branderhorst zich tot de grote man bij de Tilburgers. De 23-jarige doelman hield de thuisploeg op de been met enkele fraaie reddingen, waardoor Heerenveen-trainer Jurgen Streppel met 2-1 onderuit ging tegen zijn oude ploeg.