Crisis brengt Lyon-mastodont terug uit catacomben

Reacties

Het Braziliaanse droomkoppel Juninho en Sylvinho is maandag officieel gescheiden en daarmee is de zoektocht naar een nieuwe trainer voor het project Olympique Lyon begonnen. Op de achtergrond kijkt de machtige president Jean-Michel Aulas over de schouders mee.

Crisis brengt Lyon-mastodont terug uit catacomben
© Pro Shots

De dramatische ineenstorting na de bliksemstart van het seizoen wordt technisch directeur Juninho niet verweten, zo wordt duidelijk een dag na de verwachte bijltjesdag in Lyon. Voorzitter Aulas schaart zich dinsdag publiekelijk achter de Braziliaan. 'Hij heeft mijn volledige vertrouwen. We steunen hem volledig en willen hem de middelen geven om verder te komen in de Champions League en een plaats in de Ligue 1 te vinden die past bij de ambities en de verwachtingen van deze club.'

De zeventigjarige Aulas, al meer dan dertig jaar de grote man bij Lyon, had in de aanloop naar het huidige seizoen een stap teruggezet. Hij hield zich in tegenstelling tot eerdere jaren stil. De president ging meer aandacht besteden aan andere onderdelen van de club en legde de (sportieve) verantwoordelijkheid voor de hoofdmacht in handen van oud-speler Juninho. De keuze voor de nieuwe trainer was voor het eerst sinds zijn entree in 1987 niet meer zijn beslissing.

En toeval of niet, voor het eerst in al die jaren pakte de trainerswissel niet goed uit. Juninho bleek wat betreft de keuze van de opvolger van Bruno Genesio geen gelukkige hand te hebben. De gewezen middenvelder koos voor zijn onervaren landgenoot Sylvinho, die maandag koud vier maanden na zijn entree plaats moest maken.

In mei werd met enthousiasme het nieuwe duo Sylvinho-Juninho gepresenteerd.
In mei werd met enthousiasme het nieuwe duo Sylvinho-Juninho gepresenteerd.

De verloren derby tegen Saint-Étienne was de bekende druppel voor een voortijdig afscheid, dat maandag op instigatie van Juninho zijn beslag kreeg. Van het ideale duo, zoals Aulas bij de aanstelling van het tweetal nog had verkondigd, was na vier maanden bitter weinig meer over.

'Juninho heeft zijn verantwoordelijkheid genomen', klinkt het nu uit de mond van Aulas over het ontslag van de trainer. De president laat daarmee zien nog immer fiducie te hebben in de Braziliaan. Aan de technisch directeur nu de taak wél een juiste keuze te maken wat de nieuwe trainer betreft en zo dat vertrouwen niet te beschamen.

Inmiddels circuleren er al de nodige namen. Naast Arsène Wenger geldt Laurent Blanc als een serieuze kandidaat voor de vacature. Onbekend is wanneer er een nieuwe trainer moet zijn voor Memphis Depay en Kenny Tete. Voorlopig is het aan Gérald Baticle, sinds 2011 verbonden aan Lyon, om naast meer successen in de Champions League het verloren terrein in de Ligue 1 goed te maken. 'In de competitie hebben we de ambitie om in de winterstop op een podiumplek staan', aldus Juninho. 'We hebben nu tien duels voor de boeg om daar te komen en de achterstand van zeven punten goed te maken.'

Goede resultaten onder de interim-trainer geven ook lucht aan Juninho. De Braziliaanse technisch directeur weet dat hij zijn tijd goed kan en moet gebruiken in zijn zoektocht naar een nieuwe trainer, in de wetenschap dat hij de ogen van Aulas in zijn rug voelt branden. Want het heeft er alle schijn van dat de president weer aan de touwtjes trekt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.