Costa Rica plaatst zich opnieuw voor WK en treft absolute toplanden

Reacties

Costa Rica heeft zich geplaatst voor het WK. In een beslissende play-off tegen Nieuw Zeeland veroverde het land uit Midden-Amerika een vliegticket naar Qatar. Daardoor keert het opnieuw terug op het hoogste podium.

Costa Rica plaatst zich opnieuw voor WK en treft absolute toplanden
Costa Rica
Costa Rica
1 - 0
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland

Bij de voorlaatste deelname van Costa Rica stuntte het in Brazilië. In een groep met Italië, Uruguay en Engeland stoomde het tot ieders verbazing ongeslagen door naar de achtste finales. Via strafschoppen was het daar te sterk voor Griekenland, waardoor in de kwartfinale Oranje wachtte. Daar strandde het WK-avontuur van het land voorlopig, dankzij een gouden wissel van bondscoach Louis van Gaal. Hij bracht doelman Tim Krul in de slotfase in, waarna de goalie een heldenrol vertolkte.

Dinsdag verzekerde het zich van een vervolg aan de WK-reeks, die vier jaar geleden niet verder dan de groepsfase reikte. Het gebeurde na een sensationele start. Joel Campbell, die er in Brazilië al bij was en zijn 117de interland speelde, brak binnen drie minuten de ban. Via een slimme uithaal liet hij de bal tergend langzaam over de doellijn rollen.

Nog voor rust leek Nieuw Zeeland de gelijkmaker tegen de touwen te werken. Newcastle United-aanvaller Chris Wood schoot na een onzorgvuldigheid in de defensie uit een voorzet knap raak. Paris Saint-Germain-doelman Keylor Navas was kansloos, maar werd gered na interventie van de video-arbiter. Die zag een vermeende overtreding in aanloop naar de goal.

Navas leidt Costa Rica naar Qatar
In de tweede helft werd de druk op het doel van uitblinker Navas opgevoerd. Voormalig FC Twente-smaakmaker Bryan Ruiz was inmiddels in de ploeg gekomen. Via standaardsituaties en opportuun aanvalsspel probeerde Nieuw Zeeland een opening te forceren. Dat lukte echter niet. Zeker niet toen Kosta Barbarouses verdediger Francisco Calvo torpedeerde. Barbarouses moest met rood naar de kant, waardoor de missie van Nieuw Zeeland nog moeilijker werd.

Ondanks de verwoede pogingen van Wood en zijn negen ploeggenoten bleef Costa Rica overeind. Daardoor keert het voor de derde keer op rij terug op het mondiale voetbaltoneel. In Qatar treft het een loodzware groep: Duitsland, Spanje en Japan zijn de tegenstanders.

Bekijk hier al onze video's
Meer WK Kwalificatie Intercontinentale play-offs
Meer over WK Kwalificatie Intercontinentale play-offs
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.