Coronabreak écht voorbij: KKD-parel De Rooij toont zich bij start Nederlands seizoen

FC Eindhoven is het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie uitstekend begonnen, dankzij een zege bij Jong FC Utrecht. Smaakmaker bij de winnende bezoekers was de talentvolle en veelbesproken aanvaller Kaj de Rooij.

Jong FC Utrecht
1 - 2
FC Eindhoven

Op 9 maart jongstleden won SC Cambuur op bezoek bij Jong AZ met 0-3 en dat bleek achteraf gezien de laatste officiële wedstrijd op de Nederlandse velden vóór de corona-onderbreking. Drie dagen later zette het virus namelijk een streep door het restant van zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie. Na 172 dagen, bijna een halfjaar na die onderbreking, hadden Jong FC Utrecht en FC Eindhoven vrijdagavond de eer om het Nederlandse voetbalseizoen officieel in gang te zetten.

Op het kletsnatte Sportpark Zoudenbalch lieten de Domstedelijke talenten aanvankelijk zien dat zij een stuk beter uit de coronabreak zijn gekomen dan de Brabantse bezoekers. De ploeg van trainer René Hake kreeg in de eerste negen minuten al vier (!) uitstekende kansen, waarbij iedere keer Mark Pabai betrokken was. De negentienjarige rechtsback gaf de bal twee keer fraai mee aan Mohamed Mallahi (die evenzovaak niet tot scoren kwam), schoot één keer zelf in het zijnet na een heerlijke aanname en zette even later een aanval op. Die werd afgesloten met een poging van spits Jeredy Hilterman, maar hij stuitte van dichtbij op Eindhoven-goalie Ruud Swinkels.

En zoals de stokoude voetbalwet voorschrijft, was het na die vier gemiste kansen van Jong FC Utrecht aan de overkant wél raak. KKD-pareltje Kaj de Rooij liet zien waarom hij in verband wordt gebracht met een transfer naar bijvoorbeeld (Jong) PSV, NAC Breda en nota bene tegenstander FC Utrecht. Hij passeerde Ruben Kluivert (de negentienjarige zoon van Patrick en het broertje van Justin) en schoot de 0-1 koeltjes in de lange hoek.

Sowieso was de veelgeprezen De Rooij de grote gangmaker bij FC Eindhoven. Zo gaf hij de bal halverwege de eerste helft mee aan Manchester City-huurling Iker Pozo, maar de Spaanse middenvelder schoot naast. Kort voor de pauze probeerde De Rooij het zelf na een knappe actie, maar zijn poeier werd door FC Utrecht-goalie Fabian de Keijzer over getikt. En op slag van rust werd een schot van de vleugelaanvaller door collega Bart Biemans met de hak bijna tot doelpunt gepromoveerd.

Kort na rust wist Jong FC Utrecht eindelijk wél te scoren. Na een prima actie en dito voorzet van Sylian Mokono kopte Tim Pieters van dichtbij de gelijkmaker binnen. Dat was echter niet genoeg voor een goed resultaat, want de bezoekers gingen er met de zege vandoor. De winnende goal was een co-productie van twee ADO Den Haag-huurlingen in Eindhovense dienst. Na een redding van De Keijzer werd de op de rebound azende Hugo Botermans neergelegd door de FC Utrecht-goalie, Lorenzo van Kleef benutte de toegekende penalty: 1-2 was ook de eindstand.

Een huurling van City, maar ook nodige amateurisme: 'KKD leukste competitie ter wereld'