Comeback zonder waarde: Oranje uitgeschakeld na penalty's

Het Nederlands elftal is, net als in 2014, op het WK na strafschoppen uitgeschakeld door Argentinië. De ploeg van Louis van Gaal voorkwam met een onvoorstelbare comeback dat het al in reguliere speeltijd kopje onder ging, maar van de vreugde na de dubbelslag van Wout Weghorst is inmiddels niets meer over. Voor Van Gaal betekent de eliminatie het einde van het bondscoachschap; Ronald Koeman neemt het stokje over.

ns
2 - 2
Argentinië
Argentinië

De 71-jarige Van Gaal ging vorig jaar zomer voor de derde keer aan de slag als bondscoach van Oranje en bleef in negentien wedstrijden op rij ongeslagen. In het twintigste duel wachtte Argentinië en deze wedstrijd groeide uit tot de meest memorabele. Daar zag het lange tijd echter niet naar uit. Nederland was voor het grootste gedeelte van de kraker aanvallend onmachtig en liet maar weinig zien voor het vijandelijke doel, bewaakt door Emiliano Martínez.

Argentinië deed het in aanvallend opzicht niet veel beter, maar kwam dankzij de genialiteit van Lionel Messi tien minuten voor rust toch op voorsprong. Messi bediende met een weergaloze steekpass Nahuel Molina, die aan de aandacht van Daley Blind ontsnapt was en Andries Noppert kansloos liet. Nederland kwam zelf voor rust nooit in de buurt van een doelpunt. Voor de tweede helft bracht Van Gaal daarom Teun Koopmeiners en Steven Berghuis in de ploeg; Marten de Roon en Steven Bergwijn maakten plaats.

Met de twee verse krachten binnen de lijnen verbeterde het aanvalsspel van Nederland niet. Argentinië hield zonder moeite stand en kwam een ruim kwartier voor tijd op 0-2, toen Messi een door Marcos Acuña versierde strafschop benutte. Nederland stond daardoor op de rand van de afgrond, maar het wonder waarop gehoopt werd kwam met dank aan invaller Wout Weghorst toch nog tot stand. In de 83ste minuut kopte hij bij de eerste doelpoging die Nederland in de hele wedstrijd ondernam eerst raak uit een indraaiende voorzet van Berghuis: 1-2.

Door de aansluitingstreffer keerde de Nederlandse hoop en de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug. Berghuis leek de gelijkmaker binnen te rammen, maar zijn licht getoucheerde schot belandde in het zijnet. In de tien minuten durende blessuretijd schoot Berghuis een vrije trap vanuit een gevaarlijke positie in de muur en daarmee leek het voor Nederland te gaan eindigen. In de absolute slotfase viel dankzij een slimmigheidje echter toch nog de gelijkmaker.

Weghorst bewees opnieuw zijn waarde. De spits verdiende op de rand van het vijandelijke strafschopgebied een vrije trap en alles en iedereen rekende op een schot van Cody Gakpo of Koopmeiners. Laatstgenoemde koos echter voor een laag tikje richting Weghorst, die Enzo Fernández van zich af hield en in minuut 110 de 2-2 binnen werkte. Door deze onvoorstelbare ontsnapping kreeg de kraker tussen Nederland en Argentinië, uitgegroeid tot een behoorlijke schoppartij, een verlenging.

In het tweede kwartier van het extra halfuur kreeg Argentinië nog behoorlijke kansen om de voorsprong te vernieuwen. Lautaro Martínez had echter geen geluk en dat gold ook voor Fernández, die in de laatste minuut van de verlenging zelfs nog op de paal schoot. Daardoor moesten er, net als achtenhalf jaar geleden in Brazilië, strafschoppen aan te pas komen. En net als in 2014 viel ook nu het doek voor Oranje. Virgil van Dijk en Berghuis misten direct de eerste twee Nederlandse penalty's, terwijl namens Argentinië alleen Fernández faalde.

Voor Argentinië gaat het WK dinsdag verder. In de halve finale wacht dan een clash met Kroatië. Voor Nederland zit het toernooi erop.