Coëfficiëntenstrijd: het gevaar van de Franse bonuspunten

Reacties

Met de ontknoping in de poulefases van de Europa League en Conference League wacht donderdagavond een interessant nieuw hoofdstuk in de coëfficiëntenstrijd. Vanuit Nederlands perspectief springen natuurlijk AZ en Ajax in het oog, maar het is ook letten op vier Franse teams.

Coëfficiëntenstrijd: het gevaar van de Franse bonuspunten
© Pro Shots

In de strijd tussen Frankrijk en Nederland om de vijfde plaats op de coëfficiëntenranking kunnen bonuspunten weleens een belangrijke factor worden. Die worden door de UEFA uitgedeeld na de poulefase. In de Champions League krijgt zowel de groepswinnaar als de runner-up vier bonuspunten, in de Europa League wordt dat aantal alleen uitgedeeld aan de groepswinnaar. De nummers twee krijgt daar twee punten, evenveel als een poulewinaar in de Conference League. Als nummer twee in een Conference League-groep verdien je één punt.

Waar in de Champions League het Paris Saint-Germain van Luis Enrique de enige Franse ploeg is die zich kwalificeerde voor de achtste finale, zijn de Fransen in het tweede Europese toernooi tot nu toe succesvoller. Olympique Marseille en Stade Rennes zijn al zeker van overwintering en liggen op koers om poulewinnaar te worden. Marseille heeft aan een gelijkspel uit tegen Brighton & Hove Albion genoeg en Rennes heeft aan een punt in eigen huis tegen Villarreal genoeg. Toulouse is bijna zeker van de tweede plaats in Groep E. De club van Stijn Spierings en Thijs Dallinga heeft een voorsprong van drie punten op nummer drie Union St. Gillis en speelt donderdagavond uit tegen LASK Linz.

Do 14 dec. 2023

In de Conference League is Lille op weg om twee bonuspunten te grijpen. De voorsprong op nummer twee Slovan Bratislava is in Groep A twee punten. Lille moet de klus klaren in eigen huis tegen Klaksvik uit de Faeröer. De Fransen hebben na de winter overigens nog een troef in handen die nog niet genoemd is. RC Lens kwalificeerde zich vanuit de Champions League met een derde plaats voor de knock-outfase van de Europa League.

Do 14 dec. 2023

Nederlandse deelnemers
Voor het Nederlandse voetbal zijn de belangen opnieuw groot vanavond. Ajax moet in eigen huis winnen van AEK Athene om nog derde te worden in Groep B van de Europa League. Een derde plaats betekent een ticket voor de tussenronde van de Conference League. In de Conference League moet AZ winnen bij Legia Warschau om de Polen nog in te halen in de strijd om de tweede plek in Groep E.

Do 14 dec. 2023

In de coëfficiëntenstrijd is Frankrijk op dit moment de belangrijkste concurrent van Nederland. De voorsprong op nummer zeven Portugal is aanzienlijk. Nederland heeft dit seizoen tot nu toe ook meer punten gepakt dan Portugal, net als in de twee voorgaande seizoenen. Prestaties in de vijf meest recente seizoenen tellen mee.

Land Ranking Teams in de race
1. Engeland 99.053 6/8
2. Spanje 85.489 6/8
3. Italië 82.426 7/7
4. Duitsland 80.624 6/7
5. Frankrijk 60.997 6/6
6. Nederland 59.500 4/5
7. Portugal 52.816 4/6

Lees vrijdag op VI PRO een uitgebreide update over de coëfficiëntenstrijd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.