Phillip Cocu heeft zondag met Fenerbahçe opnieuw een zeer pijnlijke avond beleefd. In eigen huis verloor de traditionele topclub van middenmoter Ankaragücü.

Fenerbahçe
1 - 3
Ankaragücü
Ankaragücü

Na een dramatische septembermaand genoot Fenerbahçe in oktober nog een ongeslagen status. In de competitie werd gelijkgespeeld tegen Istanbul Basaksehir (0-0) en Sivasspor (0-0) en in het Europa League-toernooi won de negentienvoudig Turks kampioen van Spartak Trnava (2-0) en werd, afgelopen donderdag, een punt gepakt tegen Anderlecht (2-2).

Tegen Ankaragücü stak het bekende euvel van Fenerbahçe weer de kop op. De ploeg van Cocu scoort zeer moeizaam en dwingt nauwelijks mogelijkheden af. Alleen Islam Slimani stichtte af en toe gevaar. Ankaragücü liet in aanvallend opzicht ook niet veel zien, maar kwam in de 35ste minuut wél op voorsprong via Ricardo Faty. De middenvelder tikte van dichtbij binnen bij een cornersituatie.

Fenerbahçe speelde weinig klaar en kreeg in de 74ste minuut zelfs een tweede treffer om de oren. Erdem Özgenc verzilverde een strafschop en om het nog erger te maken voor de thuisploeg kreeg Slimani een rode kaart. Niet veel later strooide voormalig NEC-speler Moestafa El Kabir nog wat extra zout in de wond door de 0-3 te maken.

De 1-3 van Michael Frey was niet meer dan een doekje voor het bloeden. Enkele fans van de thuisploeg hadden toen allang liederen ingezet waarin de naam van voormalig Fenerbahçe-trainer Ersun Yanal voorkwam. Volgens Turkse media is deze oefenmeester in beeld om Cocu bij een eventueel ontslag op te volgen.

Na tien speelrondes bezet Fenerbahçe de beschamende vijftiende plaats in de Süper Lig met slechts negen punten. Nu al heeft Cocu vijf keer verloren in competitieverband, net zoveel als in zijn laatste twee PSV-seizoenen bij elkaar.

Yeni Malatyaspor
2 - 0
Galatasaray
Galatasaray

Eerder op de dag leed Galatasaray een pijnlijke 2-0 nederlaag bij Yeni Malatyaspor, dat tussen de subtop en de middenmoot pendelt. Mitchell Donald zette de thuisploeg in de 35ste minuut op voorsprong. De ex-speler van onder meer Ajax klopte doelman Fernando Muslera met een geplaatst schot vanaf de rand van het zestienmetergebied. Galatasaray, waar Ryan Donk en Garry Rodrigues de volledige wedstrijd meededen, had daar niet van terug en incasseerde halverwege de tweede helft zelfs de 2-0. Adem Büyük benutte een strafschop.

Na tien speelrondes staat Galatasaray al op negen verliespunten. Omdat geen enkele Turkse club er vooralsnog bovenuit steekt bedraagt de achterstand op koploper Istanbul Basaksehir slechts twee punten.

NOOT: Twintig minuten na het duel maakte Fenerbahçe al bekend dat Cocu is ontslagen. Lees hieronder meer.