Coach Cruijff neemt afscheid bij Catalonië met gelijkspel

Johan Cruijff heeft zijn laatste wedstrijd als bondscoach van Catalonië gelijkgespeeld tegen Nigeria (1-1). De voormalige trainer van Barcelona behield daardoor zijn ongeslagen status. De Amsterdammer kreeg na een afscheidsspeech een daverend applaus van de 27.000 toeschouwers.

Catalonië kende een bliksemstart, want al na twee minuten kwam het op voorsprong door een benutte strafschop van Sergio González. De 36-jarige middenvelder beëindigde in 2011 zijn actieve loopbaan als speler van Levante. Bright Dike (Portland Timbers) zorgde in de 54ste minuut voor de gelijkmaker.

Cruijff begon drie jaar geleden als bondscoach van Catalonië. De ploeg van de autonome regio in Spanje is niet erkend door de wereldvoetbalbond (FIFA) en speelt daarom ook geen officiële interlands. Meestal blijft het aantal wedstrijden beperkt tot één per jaar.

Sinds zijn aantreden in 2009 bleef Cruijff zonder nederlaag als bondscoach. Op zijn succesvolle debuut tegen Argentinië (4-2 winst) volgden in december 2010 een 4-0 winst op Honduras en een jaar later een 0-0 gelijkspel tegen Tunesië. De ongeslagen status bleef gehandhaafd door de 1-1 tegen Nigeria.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.