Clubs in onzekerheid over lockdowncompensatie

Reacties

Het is nog altijd de vraag in hoeverre clubs gecompenseerd worden voor de afgelopen periode met lege stadions. Sinds eind januari zijn de tribunes weer deels bevolkt en voor de toekomst ziet het er gunstig uit, maar na twee maanden zonder supporters en sponsors is de schade wel weer enorm.

Clubs in onzekerheid over lockdowncompensatie
© Pro Shots

Op 13 november kondigde de overheid aan dat sportwedstrijden met publiek werden verboden. Naar aanleiding daarvan vonden veel clubs dat de KNVB het competitieprogramma moest opschorten. Onder meer PSV, AZ en Feyenoord pleitten voor uitstel. De voetbalbond koos echter voor doorspelen zonder publiek.

Uiteindelijk gingen de clubs morrend akkoord, ook omdat er werd geschermd met een royale declaratiepot. Er was op dat moment nog geen algemene lockdown en om de sport te compenseren, beloofde de overheid dat er 36 miljoen beschikbaar werd gesteld om de schade te dekken. Daarvan was 25 tot 30 miljoen bestemd voor het voetbal. Deze regeling moest de schade vergoeden voor de eerste drie weken (de maatregel gold aanvankelijk tot 4 december).

Behalve de profclubs kan ook de KNVB een beroep doen op het fonds, omdat beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in een lege Kuip moest worden gespeeld. De conceptregeling ligt nu bij de Europese Commissie voor de staatssteuntoets.

Ook na 4 december bleven de stadions leeg. Voor de clubs brak daarmee een onzekere periode aan. Voor andere professionele sporten werd de speciale regeling verlengd tot half januari, maar voor het betaald voetbal kwamen er geen nieuwe toezeggingen uit Den Haag.

Wel kunnen de clubs een beroep doen om de algemene subsidieregelingen voor loonsteun (NOW) en een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Het nadeel van deze generieke subsidieregelingen is dat clubs die goed presteren worden benadeeld ten opzichte van clubs die niet uitblinken. Dit komt doordat bij de aanvraag van NOW en TVL moet worden aangetoond dat er sprake is van omzetverlies ten opzichte van 2019. De Europese overwinteraars en Eredivisie-clubs die in 2019 nog in de Keuken Kampioen Divisie speelden, hebben daardoor veelal geen recht op subsidie.

Deze algemene steunmaatregelen dekken nog niet de helft van de schade. Daardoor zijn gaten geslagen in de begroting, terwijl het naar de smaak van menig directie wel erg lang duurt voordat er duidelijkheid komt. Ajax speelde sinds 4 december acht thuisduels, PSV en AZ zes, Feyenoord vijf.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.