Club Brugge doet Galatasaray pijn in zéér eigenaardige slotfase

Reacties

Club Brugge droomde nog voorzichtig van Champions League-overwintering, maar lijkt op weg naar een ticket voor de Europa League. In een wel héél opmerkelijke slotfase dompelden de Belgen (die het zonder Ruud Vormer moesten doen) tegenstander Galatasaray in rouw.

Club Brugge doet Galatasaray pijn in zéér eigenaardige slotfase
© Pro Shots
Galatasaray
Galatasaray
1 - 1
Club Brugge
Club Brugge

Van de vier in Nederland geboren spelers die dinsdagavond aan de aftrap hadden kunnen verschijnen, kwamen er slechts twee in actie. Zo ontbrak Vormer dus bij de bezoekers, vanwege een schorsing. De middenvelder kreeg in de tweede groepswedstrijd (2-2 bij Real Madrid) tweemaal geel, waarna hij bij het verlaten van het veld de scheidsrechter zou hebben uitgescholden. Dat leverde hem in totaal drie duels schorsing op, de wedstrijd in Istanbul was de laatste die Vormer moest missen. Tijdens het afsluitende thuisduel met Real Madrid is hij over twee weken dus weer van de partij.

Bij de thuisploeg moest Ryan Babel vanaf de tribune toekijken. Hij verliet vorige week het trainingskamp van Oranje met een blessure, maar werd vervolgens klaargestoomd voor de topper tegen Istanbul Basaksehir van afgelopen vrijdag. Tijdens dat met 0-1 verloren duel kwam hij negentig minuten in actie, maar daardoor was hij vervolgens niet fit genoeg om mee te doen tegen Club Brugge. Ryan Donk en Turks international Ömer Bayram - geboren in Breda en opgeleid door NAC - begonnen wél in de basis bij een behoorlijk gehavend Galatasaray.

De ploeg die in de eerste vier groepsduels nog geen enkele keer scoorde, moest naast Babel namelijk nóg twee aanvallers van naam missen: Radamel Falcao en Florin Andone waren niet inzetbaar. Mede om die reden mocht Adem Büyük voor het eerst dit Champions League-seizoen in de basis starten, en hij had niet lang nodig om indruk te maken. Na een voorzet van Bayram nam hij de bal in de elfde minuut niet helemaal goed aan, maar hij schoot uit de draai vervolgens wel heel knap raak.

Vervlogen hoop
Daarmee zette Büyük zijn ploeg op het spoor van een broodnodige overwinning. In Groep A was Paris Saint-Germain namelijk al zeker van een plek in de achtste finales van de Champions League, terwijl Real Madrid daar heel dichtbij was: beide ploegen treffen elkaar later op de dinsdagavond in Spanje. Achter de twee grootmachten had Club Brugge bij een zege in Istanbul nog een piepklein kansje op een vervolg in het miljardenbal, Gala had één punt minder dan de Belgen en kon alleen nog maar hopen op overwintering in de Europa League.

Die hoop lijkt echter vervlogen, want in de absolute slotfase pakte Club Brugge een punt. Dat gebeurde overigens wel onder zeer opmerkelijke omstandigheden. In de tweede minuut van de blessuretijd krulde Krepin Diatta de 1-1 binnen, wat bijzonder uitbundig werd gevierd door de bezoekers. De doelpuntenmaker trok zijn shirt uit, terwijl ploeggenoot Clinton Mata tegelijkertijd de cornernvlag doormidden schopte. Het probleem was echter dat beide spelers al geel hadden gekregen, en voor hun 'misdragingen' hun tweede gele kaart kregen.

Club Brugge moest de resterende vier minuten dus zien te overleven met twee man minder, en slaagde daarin. Door de remise in Istanbul is Real Madrid overigens al zeker van een plek in de achtste finale. Galatasaray moet in de laatste speelronde nu winnen bij PSG om ook in het nieuwe jaar nog Europees voetbal te mogen spelen.

UEFA Champions League

Stand Groep A UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSG
6
5
1
0
17-2
+15
16
2
Real Madrid
6
3
2
1
14-8
+6
11
3
Club Brugge
6
0
3
3
4-12
-8
3
4
Galatasaray
6
0
2
4
1-14
-13
2
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.