CL-kansen Van Dijk en Boëtius in het geding door late goals

Derk Boerrigter, Nadir Çiftçi en Virgil van Dijk hebben zichzelf met Celtic in de play-offs van de Champions League een lastige uitgangspositie verschaft tegen Malmö FF. Ook Jean-Paul Boëtius gaf met FC Basel in de slotminuut nog een doelpunt weg tegen Maccabi Tel Aviv.

Celtic – Malmö FF 3-2
In een traditioneel fantastische atmosfeer op Celtic Park leek de kampioen van Schotland aanvankelijk hard weg naar de groepsfase van de Champions League. Binnen tien minuten was het meteen twee keer raak voor Van Dijk en zijn ploeggenoten. Spits Leigh Griffiths schoot binnen na een uitstekende pass van Stefan Johansen, de Israëliër Nir Biton (foto boven) maakte de droomstart met een rake kopbal compleet.

Celtic kwam al vroeg op voorsprong dankzij Leigh Griffiths.

Malmö FF liet echter niet zomaar over zich heen lopen. De kampioen van Zweden was in de vorige ronde nog te sterk voor Red Bull Salzburg. Jo Inge Berget, vorig seizoen op huurbasis nog speler van Celtic, onderschreef dat in de 52ste minuut met een knap schot in de verre hoek. Nog geen negen minuten later had het in eigen stadion altijd ijzersterke Celtic de marge echter alweer hersteld. Ditmaal kopte Griffiths de bal over Johan Wiland, die van zijn lijn was gekomen.

De Schotse aanvaller kreeg in de 73ste minuut een publiekswissel, toen de op de bank begonnen Çiftçi in zijn plaats het veld mocht betreden. Met de ex-speler van NAC Breda in de ploeg hield Celtic die twee goals voorsprong niet vast. Nadat Van Dijk een corner niet had kunnen wegwerken was het weer Berget die vlak voor tijd een tweede uitgoal maakte. Daardoor wordt het volgende week spannend in Zweden. Twee weken terug maakte Malmö tegen Red Bull in eigen huis knap een 2-0 achterstand ongedaan: 3-0.

FC Basel – Maccabi Tel Aviv 2-2
Voor Basel en Boëtius zijn de perspectieven op een ticket voor het CL-hoofdtoernooi na één duel nog iets minder gunstig. De kampioen van Zwitserland domineerde de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv van begin tot eind getuige zeventig procent balbezit, maar verzuimde dat enorme overwicht tegen de club van technisch directeur Jordi Cruijff uit te drukken in de score.

Jean-Paul Boëtius maakte in de 68ste minuut als invaller zijn debuut voor FC Basel.

De kampioen van Israël bleek in het Sankt Jakob-Park uitermate effectief. Uit een voorzet van Avraham Rikan zette Eran Zahavi, met zes goals nu topscorer van de CL-voorronden, de eerste de beste kans om in een goal. Acht minuten later had Matias Delgado die achterstand weliswaar weggepoetst vanaf elf meter, maar zonder de al snel geblesseerd uitgevallen Marc Janko bleef een echte doorbraak uit.

Trainer Urs Fischer probeerde dat te veranderen door Boëtius in de 68ste minuut te laten debuteren. De 21-jarige ex-Feyenoorder had twintig minuten later reden tot juichen. Breel Embolo bleef koelbloedig na een pass van de Egyptenaar Mohamed El Neney: 2-1. Nadat ook Boëtius doelman Juan Pablo nog aan het werk had gezet met een knap schot, werd het in de extra tijd nog 2-2. Opnieuw was het Zahavi die toesloeg. Ditmaal met een fraaie kopbal.