Cillessen verkozen tot Speler van het Jaar

Reacties

Voetbal International kiest elk seizoen de Speler van de Jaar in de Eredivisie. Deze jaargang werd doelman Jasper Cillessen (Ajax) verkozen tot de beste.

Cillessen verkozen tot Speler van het Jaar

Voor Cillessen had de dramatische ontknoping van de reguliere competitie een dubbele lading. Vanaf de reservebank in De Arena zag de doelman van Ajax tot zijn opluchting hoe zijn oude liefde NEC het vege lijf redde, in de strijd tegen directe degradatie naar de Jupiler League. Het ging ten koste van Roda JC Kerkrade, nota bene de club waar Cillessen dit seizoen op huurbasis had kunnen spelen. Het was een kwestie van wikken en wegen geweest, in de zomer van 2013. Na twee seizoenen in de schaduw van Kenneth Vermeer stond Cillessen op een kruispunt in zijn carrière: werd het de zekerheid van een basisplaats in Kerkrade of ging hij nog één keer bij Ajax de strijd aan met Vermeer? De keeper uit Groesbeek koos voor het laatste.

Het was een dapper besluit, dat zich eind september uitbetaalde. Na de blamerende 4-0 nederlaag bij PSV viel het doek voor Vermeer en kreeg Cillessen eindelijk zijn kans. Hij zou het vertrouwen van trainer Frank de Boer niet beschamen. Prompt keerde de rust terug in de doelmond van Ajax. Dat weerspiegelde zich in de statistieken van de Amsterdamse ploeg. Met Cillessen onder de lat hield Ajax het in 25 competitieduels liefst veertien keer droog. Die defensieve stabiliteit vormde het fundament onder de vierde landstitel op rij. Cillessen toonde zich de complete en betrouwbare doelman waar Ajax dit seizoen behoefte aan had. Voor hem geen degradatie met Roda JC, maar een hoofdrol bij de landskampioen en zonnige vooruitzichten bij Oranje richting het WK.

De aanhouder heeft gewonnen.

Door de VI-verslaggevers werd Cillessen dit seizoen gemiddeld beoordeeld met een 6,76. De doelman wordt op het podium geflankeerd door Jordy Clasie (Feyenoord, 6,63) en Jeroen Zoet (PSV, 6,60). Namens landskampioen Ajax is Cillessen de enige speler in de toptien. Davy Klaassen (6,48) is met zijn twaalfde plaats de op een na beste Ajacied.

Vanwege de moordende concurrentie op het middenveld heeft Klaassen echter geen basisplaats in het Elftal van het Jaar. Dat team wordt dit seizoen gedomineerd door Feyenoord. De nummer twee van de Eredivisie levert liefst zes van de elf spelers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.