Cillessen: 'Natuurlijk zou een basisplaats niet normaal zijn'

Nog niet zo lang geleden was Jasper Cillessen niet eens in beeld bij het Nederlands elftal, maar het lijkt er sterk op dat hij in de komende twee oefenduels de eerste keeper is.

Cillessen: 'Natuurlijk zou een basisplaats niet normaal zijn'

Na zijn debuut in een oefenduel met Indonesië eerder dit jaar (een helft tijdens de 3-0 winst) en een goede WK-kwalificatiewedstrijd vorige maand tegen Turkije (2-0 winst), maakt de Ajax-keeper zich nu op voor zijn derde en vierde interland. Zaterdag speelt Oranje in Genk tegen Japan, drie dagen later wacht Colombia in Amsterdam. Waarschijnlijk dus met Cillessen onder de lat.

'Natuurlijk zou dat niet normaal zijn', meldt de 24-jarige keeper aan het ANP. 'Ik vind het al heel bijzonder dat ik op mijn 24ste als eerste doelman van Ajax naar Oranje mag.' Eind september nam hij bij de Amsterdammers de plek in van de schutterende Kenneth Vermeer, waarna Cillessen zijn clubgenoot ook bij het Nederlands elftal voorbijstreefde.

Japser Cillessen stond in het laatste WK-kwalificatieduel van Oranje (met Turkije) onder de lat. De kans is groot dat hij ook de komende twee interlands gaat spelen.
Japser Cillessen stond in het laatste WK-kwalificatieduel van Oranje (met Turkije) onder de lat. De kans is groot dat hij ook de komende twee interlands gaat spelen.

Samen met Michel Vorm zat hij in de voorselectie voor de komende twee oefeninterlands, maar na het afhaken van de niet fitte Swansea City-doelman riep bondscoach Louis van Gaal twee andere Premier League-keepers (Tim Krul van Newcastle United en Maarten Stekelenburg van Fulham) bij de groep. Alleen al op basis daarvan mag je concluderen dat Cillessen gaat spelen. De oud-NEC'er doet dat zeker niet.

'Er zijn hier zoveel goede keepers dat ik het niet vanzelfsprekend vond dat ik er nu weer bij zou zitten. Net zoals ik er niet van uitga dat ik ga spelen tegen Japan en Colombia', blijft hij bescheiden. Zowel Krul als Stekelenburg (tot voor kort nog de onomstreden Oranje-goalie) keepte dit weekend bij hun clubs geweldig. Cillessen beseft dat hij hetzelde moet doen om in beeld te blijven.

'Ik zal het steeds moeten laten zien. Nu, hier bij Oranje, maar vooral de rest van het seizoen bij Ajax. Ik wil uiteindelijk met die schaal in mijn handen staan. Op die manier maak ik de meeste kans op een plaats in de WK-selectie.' De concurrentie is in ieder geval groot, want naast Cillessen, Vorm, Krul en Stekelenburg is ook de momenteel van een blessure herstellende PSV-doelman Jeroen Zoet in beeld om één van de drie WK-keepers van Oranje te worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen