Cijfers bewijzen: Kuijt nog steeds goud waard voor Feyenoord

Reacties

Dirk Kuijt groeide zondag uit tot de grote held van Feyenoord. De aanvoerder van de Rotterdammers maakte een hattrick tegen Heracles Almelo (3-1) en bezorgde zijn club daarmee de eerste landstitel sinds 1999. VI duikt daarom in de statistieken van de mateloos populaire Katwijker.

Cijfers bewijzen: Kuijt nog steeds goud waard voor Feyenoord

• Kuijt was tegen Heracles al na 38 seconden trefzeker. Daarmee maakte de aanvaller de snelste Feyenoord-goal sinds de treffer van Graziano Pellè op 11 november 2012. De Italiaan scoorde toen al na 22 seconden tegen Roda JC.

• Die vroege goal was bovendien de honderdste Eredivisie-treffer van Kuijt voor Feyenoord, waarmee hij zich in een select groepje schaart. Alleen Cor van der Gijp en Ove Kindvall slechtten die grens ook.

• Uiteindelijk maakte de 36 jaar en 296 dagen oude Kuijt liefst drie doelpunten tegen Heracles Almelo, waarmee hij de op drie na oudste speler ooit werd met een hattrick in de Eredivisie. Alleen Abe Lenstra, Faas Wilkes en Pleun Strik maakten op nog latere leeftijd drie goals in één Eredivisie-wedstrijd.

• Wat betreft doelpuntenmakers op leeftijd in kampioenswedstrijden hoeft Kuijt na 14 mei slechts één iemand boven zich te dulden: Johan Cruijff. De legendarische nummer 14 was met 37 jaar en 11 dagen nog iets ouder toen hij trefzeker was in een titelduel. Ook Cruijff deed dat in dienst van Feyenoord.

• Kuijt maakte deze eeuw meer doelpunten (147) en hattricks (9) dan welke andere speler dan ook in de Eredivisie.

• Op de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie staat Kuijt op een verdienstelijke twaalfde plaats. De kapitein van de nieuwe landskampioen haalde 153 keer met succes de trekker over op het hoogste niveau in Nederland.

• Dit seizoen voegde Kuijt twaalf doelpunten aan zijn totaal toe. Bovendien was de routinier bij vier doelpunten van ploeggenoten de aangever.

• Slechts drie spelers van Feyenoord waren dit seizoen vaker rechtstreeks bij een doelpunt betrokken dan Kuijt (16). Nicolai Jørgensen (32), Jens Toornstra (23) en Eljero Elia (17) vormen de topdrie.

• Hoewel Kuijt dit seizoen zeven keer op de bank begon in de Eredivisie, kregen alleen Eric Botteghin, Brad Jones, Jens Toornstra, Jørgensen, Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena meer speeltijd dan de aanvoerder, die tot 2.258 speelminuten kwam.

• Bovendien is Kuijt één van de zeven spelers die meer dan dertig Eredivisie-wedstrijden speelde voor Feyenoord dit seizoen. Jan-Arie van der Heijden, El Ahmadi, Jørgensen, Toornstra, Jones en Eric Botteghin slaagden daar ook in. Botteghin en Toornstra zijn de enige twee Feyenoorders die in elke Eredivisie-wedstrijd in actie kwamen voor de kampioen.

Feyenoord als religie: 'De fans zijn de bron achter dit succes'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.