China slaat in extremis toe tegen Leeuwinnen

Reacties

Ondanks uitstekend keeperswerk van Sari van Veenendaal hebben de Oranje Leeuwinnen in het tweede groepsduel in extremis verloren van China: 1-0. Nederland was in het Commonwealth Stadium veruit de mindere partij, maar had in de vervangster van Loes Geurts de absolute uitblinker. Pas in de negentigste minuut moest zij buigen en viel de Chinese goal.

China slaat in extremis toe tegen Leeuwinnen

In het eerste duel, zondag won Nederland met 1-0 van Nieuw-Zeeland, kreeg Geurts nog de nodige complimenten omdat ze haar doel schoon had gehouden. Door een enkelblessure kon zij evenwel niet aantreden tegen China, maar Van Veenendaal (foto) deed het niet minder. Sterker nog, zij groeide uit tot absolute uitblinker door de Chinezen keer op keer van een goal af te houden.

Al in de eerste tien minuten bleek dat de Oranje Leeuwinnen, met Tessel Middag als vervanger van Anouk Dekker en met sterspeelster Vivianne Miedema in de basiself, een zware wedstrijd tegemoet gingen. De Chinezen combineerden zich geregeld richting het Nederlandse doel.

Eenmaal aangekomen in het Nederlandse strafschopgebied was de afloop echter steeds hetzelfde: Van Veenendaal trad op als reddende engel. Peng Han zag hoe de Nederlandse keeper een bal overtikte, terwijl ook Jiali Tang en Guixin Ren Van Veenendaal redding zagen brengen. De ploeg van Roger Reijners, die goed wegkwam toen de Colombiaanse Yeimy Martinez geen strafschop gaf na een overtreding van Petra Hogewoning op Lisi Wang, stelde daar alleen kansjes van Middag en Miedema tegenover.

Na rust werd Nederland opnieuw teruggedrongen en weer was Van Veenendaal de blikvanger. Zie hield Tang wederom van scoren af en zag hoe een knal van diezelfde Chinese later via haar vingertoppen en de lat uit het doel bleef. Een spaarzame tegenstoot van de Oranje Leeuwinnen leidde vervolgens niet tot een goal van Manon Melis. Juist toen het punt binnen leek, sloegen de Chinezen alsnog toe. Wang dook op in de rug van invalster Merel van Dongen en liep de winnende goal binnen.

Doordat Nederland op de valreep verloor, is plaatsing voor de achtste finale allerminst zeker. China komt naast Nederland met drie punten. Canada, dat in de eerste wedstrijd China op de valreep met 1-0 versloeg, neemt het vannacht vanaf 03.00 uur op tegen Nieuw-Zeeland. Omdat de nummers één en twee, alsmede de vier beste nummers drie van de zes poules, zich plaatsen voor de achtste finales is Nederland ook nog geenszins kansloos om op het eerste WK ooit de knock-outfase te behalen, al wacht in het derde duel opnieuw een loodzware klus: thuisland Canada.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.