Chigirinskiy dekt opnieuw miljoenenverlies Vitesse

Reacties

Vitesse heeft dinsdag de jaarcijfers over het seizoen 2015/16 bekendgemaakt, de club boekte een verlies van 13,4 miljoen euro. Eigenaar Alexander Chigirinskiy (foto) dekt opnieuw de tekorten.

Chigirinskiy dekt opnieuw miljoenenverlies Vitesse

Dat deed de Rus, die de club op afstand bestuurt, de afgelopen jaren ook al. Vorig jaar schreef Vitesse nog voor 10,7 miljoen euro aan rode cijfers en ook toen draaide Chigirinskiy daarvoor op.

Op de website stelt Vitesse evenwel dat de club wel degelijk op koers ligt. 'De lijnen van het beleid zijn duidelijk; kostenbewust opereren, de omzet omhoog en een blijvende sportieve ambitie. Grootaandeelhouder Alexander Chigirinskiy staat volledig achter de visie en de toekomstplannen, waardoor de club de tijd krijgt haar strategie verder uit te voeren.'

De omzet van de Arnhemse club steeg met een half miljoen tot 14,3 miljoen euro, terwijl de transferbalans – mede door de verkoop van Davy Pröpper aan PSV – 2,7 miljoen euro bijdroeg. De club maakt in het statement ook melding van een incidentele kostenpost: een tegenvaller van twee miljoen euro vanwege de uitspraak inzake de rechtszaak tegen de provincie Gelderland.

Algemeen directeur Joost de Wit, die al jaren bezig is met het reduceren van de kosten, licht op de clubwebsite de financiële status toe. 'De afgelopen jaren hebben we een heldere koers ingezet. De kosten moeten omlaag, de omzet omhoog, met een onverminderd sportieve ambitie. Waar het voorheen hard werken was om Financial Fair Play te behalen, ligt dat gelukkig ver achter ons. Wij kunnen ons volledig focussen op het verder financieel gezond maken van de club. Het nettoverlies wordt, net als afgelopen jaar, gedekt door de grootaandeelhouder.  Voor de toekomst gaan we onverminderd verder op de ingeslagen koers. Daarbij krijgen wij de volledige support en de benodigde tijd van de grootaandeelhouder, hetgeen betekent dat de continuïteit van club gewaarborgd is', aldus De Wit, die met Vitesse deel uitmaakt van categorie 2 van de KNVB. Die indeling is mede gebaseerd op een eigen vermogen van ruim 26 miljoen euro.

In Arnhem vormen de spelerssalarissen, een flinke erfenis uit het verleden, nog steeds een van de grootste kostenposten. Duidelijk is dus dat Vitesse, dat momenteel de zevende plek bezet in de Eredivisie en vorig seizoen negende werd, nog steeds afhankelijk is van Chigirinskiy. De Rus heeft inmiddels al om en nabij de 140 miljoen euro in de club gepompt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.