Chelsea-Spurs: Belgische bonbons op Stamford Bridge

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 29ste speelronde is dat het duel tussen Chelsea en Tottenham Hotspur van zaterdag (18.30 uur).

Chelsea-Spurs: Belgische bonbons op Stamford Bridge

Chelsea

Klassering: 1ste plaats (63 punten uit 28 duels)
Vorm: W-W-G-W-W

Als een dief in de nacht sluipt Chelsea naar de titel. José Mourinho babbelt er op persconferenties vrolijk op los en ondertussen blijft zijn ploeg maar winnen. Zijn Chelsea kampioenskandidaat? Welnee. Volgend jaar pas, waarmee hij de concurrentie indirect mededeelt dat zij hun zaken niet op orde hebben. Een snelle blik op de ranglijst vertelt een ander verhaal. De kampioen van dit seizoen zou wel eens in het donkerblauw kunnen spelen.

The Blues verloren dit seizoen pas drie competitiewedstrijden. Liverpool, Manchester City en Arsenal volgen met elk vijf nederlagen. Het bevestigt wat we allemaal weten: winnen van Chelsea is een lastige opgave. Thuis winnen van Chelsea is zo goed als onmogelijk. Zeker als Mourinho langs de zijlijn staat. De Portugees heeft nog nooit hoeven uitleggen waarom een Premier League-wedstrijd op Stamford Bridge verloren ging. Hij verloor namelijk nooit.

Uitgelicht
Los van die laatste imponerende statistiek is het tegen Tottenham Hotspur weer vooral uitkijken naar de magie van Eden Hazard. André Schürrle scoorde tegen Fulham dan wel drie keer binnen zeventien minuten, maar de man van de wedstrijd was toch weer de Belg op zijn toverschoenen. Als Hazard aanzet voor een dribbel word je als vanzelf naar het puntje van de stoel gezogen. De linkeraanvaller kan iets waar anderen van dromen: in een flits vijf man passeren bijvoorbeeld. Dat Hazard samen met Luis Suarez een van de topkandidaten is voor de PFA-award voor Speler van het Jaar mag geen verrassing zijn. De 23-jarige Belg is een van de delicatessen op de Engelse velden. 

Tottenham Hotspur

Klassering: 5de plaats (53 punten uit 28 duels)
Vorm: G-W-W-V-W

Tottenham Hotspur staat voor een cruciaal tweeluik. Na de wedstrijd tegen Chelsea ontvangt de club een week later Arsenal, de Noord-Londense rivaal. Vooral dat tweede duel belooft een interessante confrontatie te worden om de felbegeerde Champions League-plekken. Momenteel staan de Spurs zes punten achter op The Gunners.

Tottenham kende een rumoerig seizoen met een veelbesproken trainerswissel. Maar niemand op White Hart Lane die nog begint over André Villas-Boas . De Portugees paste niet bij de club waarvan het motto zoals bekend Audare est Facere luidt: ofwel durven is doen. Diens opvolger Tim Sherwood speelt vrijer op de aanval. Maar eigenlijk lijkt één iemand in het bijzonder gemaakt om Tottenham Hotspur naar een hoger plan te tillen: de heer Louis van Gaal.

Uitgelicht
Terug naar de huidige situatie. Het ontbreekt de ploeg vooral aan doelpunten. De Spurs scoorden slechts 37 keer in 28 competitiewedstrijden. Zelfs het zwalkende Manchester United wist vaker (43 maal) te scoren. Het geeft ook tevens het grote verschil aan tussen de vier clubs die boven Tottenham staan.

Chelsea-Tottenham is ook een confrontatie tussen vier Belgische internationals. Jan Vertonghen, Moussa Dembélé en Nacer Chadli versus Eden Hazard. De vertegenwoordigers van het zwart-geel-rood hebben een bepaald soort verfijning gemeen, alsof ze zijn geproduceerd in dezelfde fabriek. Vertonghen is de voetballende verdediger met de rug recht omhoog die nog wel eens veertig meter wil opstomen, Dembélé, ex-spits, is geëvolueerd in een stijlvolle breker, Chadli speelt altijd met het hoofd omhoog en Hazard behoeft geen verdere uitleg meer.

Onderlinge historie

Het is bijzonder lang geleden dat Tottenham Hotspur een competitiewedstrijd won op Stamford Bridge. De laatste Spurs-zege bij Chelsea dateert van februari 1990.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
22/12/2011 Tottenham Hotspur - Chelsea 1-1 Premier League
24/03/2012 Chelsea - Tottenham Hotspur 0-0 Premier League
20/10/2012 Tottenham Hotspur - Chelsea 2-4 Premier League
08/05/2013 Chelsea - Tottenham Hotspur 2-2 Premier League
28/09/2013 Tottenham Hotspur - Chelsea 1-1 Premier League


Tekst: Süleyman Öztürk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.