Chelsea ontsnapt in roodgekleurde bekerthriller aan blamage

Chelsea heeft met hangen en wurgen de vierde ronde in het toernooi om de FA Cup bereikt. In een rematch waren The Blues na verlenging en strapschoppen te sterk voor Norwich City. Swansea City maakte geen fout tegen Wolverhampton Wanderers, terwijl AFC Bournemouth hard onderuitging tegen Wigan Athletic.

Chelsea* - Norwich City 1-1
Tot grote ergernis van manager Antonio Conte slaagde Chelsea er op 6 januari niet in om de klus te klaren tegen Norwich City (0-0). Hierdoor volgde er een rematch op Stamford Bridge. De Italiaanse manager laat regelmatig zijn ongenoegen blijken over het overvolle speelschema in Engeland, dus echt enthousiast over een tweede wedstrijd tegen The Canaries was Conte absoluut niet.

Dat een aantal jonkies op het veld stond tijdens de avondwedstrijd in Londen, was dan ook niet verrassend te noemen. Talenten als Ethan Ampadu en Kenedy kregen de kans in de basis tegen Norwich. Sterspelers als Eden Hazard, N'Golo Kanté en Álvaro Morata kregen rust en begonnen op de bank. Door moeilijkheden in het openbaar vervoer begon de wedstrijd een kwartier later dan gepland. Het overwicht in de eerste helft was zoals verwacht voor Chelsea. Danny Drinkwater zorgde voor gevaar, maar de middenvelder zag zijn afstandspoging op de lat uiteenspatten.

Norwich City verscheen in de eerste helft amper voor het vijandige doel, maar was met een poging toch wel erg dicht bij de openingstreffer. Tot opluchting van The Blues belandde het schot van Nélson Oliveira op de bovenkant van de lat. De ploegen zochten met een 0-0 stand de kleedkamers op.

Na de pauze sloeg Chelsea snel toe. Na een strakke voorzet van Kenedy tikte Michy Batshuayi vanuit vogelvrije positie binnen. Voor de supporters van Chelsea was het even geleden dat ze mochten juichen voor een doelpunt. De Londenaren slaagden er namelijk al drie wedstrijden op rij niet in om te scoren.

Michy Batshuayi geeft het Chelsea-publiek eindelijk weer eens reden tot juichen.

Norwich hield zich dapper staande en was in de tweede helft dicht bij de gelijkmaker. Josh Murphy raakte de paal en even later trad Willy Caballero fenomenaal op na een poging van James Maddison. Toch leek Chelsea de overwinning met hangen en wurgen over de streep te trekken, tot de absolute slotminuut van de extra tijd. Na een goede voorzet van Timm Klose kopte de pas negentienjarige Jamal Lewis de gelijkmaker via de binnenkant van de paal binnen. Er volgde dus nog een verlenging.

Chelsea moest in de verlenging aan de bak, zo besefte Conte. De Italiaan bracht daarom Hazard binnen de lijnen. Norwich City had het voornamelijk aan doelman Angus Gunn te danken dat het op de been bleef. De 21-jarige keeper trad adequaat op bij pogingen van Willian en Morata.

Chelsea moest in de slotfase zelfs verder met negen man. Eerst kreeg Pedro zijn tweede gele kaart na een domme overtreding. Even later beoordeelde scheidsrechter Graham Scott een valpartij van Morata in het strafschopgebied als een schwalbe. Dit leverde de Spanjaard een gele prent op en nadat hij zich daarover beklaagde kreeg Morata nogmaals geel. In de reguliere speeltijd gaf de arbiter ook al gele kaarten aan Willian en Pedro vanwege schwalbes. Conte begreep weinig van de beslissingen. Na 120 minuten stond er nog altijd een gelijke stand op het scorebord, waardoor strafschoppen beslissing moesten brengen.

Na een benutte strafschop van Willian volgde direct een misser van Norwich: Caballero pareerde namelijk de inzet van Oliveira. Chelsea benutte vervolgens alle strafschoppen, waardoor een blamage werd voorkomen.

Antonio Conte was woest over de twee rode kaarten van Chelsea.

Wigan Athletic - AFC Bournemouth 3-0
In extremis voorkwam AFC Bournemouth in het eerste duel een blamage met Wigan Athletic (2-2). Dat bleek slechts uitstel van executie want in de rematch denderde de League One-club over The Cherries heen. Zonder Nathan Aké bij de wedstrijdselectie kwam Bournemouth in de eerste helft op achterstand doordat Sam Morsy alert reageerde op een rebound. In de tweede helft werd het nog pijnlijker voor Bournemouth want Dan Burn en Callum Elder zetten uiteindelijk een 3-0 uitslag op het scorebord.

AFC Bournemouth verslikte zich in Wigan Athletic.

Swansea City - Wolverhampton Wanderers 2-1
Swansea City heeft ten koste van Wolverhampton Wanderers de vierde ronde in het toernooi om de FA Cup bereikt. Vroeg in de wedstrijd kwam de thuisploeg op voorsprong. Jordan Ayew dartelde door de defensie van The Wolves en rondde vervolgens overtuigend af. De koploper van het Championship was echter niet van plan zich zomaar over te geven. Diogo Jota zorgde na de pauze namelijk voor de gelijkmaker. Drie minuten later tikte Wilfried Bony de winnende treffer binnen voor The Swans. Luciano Narsingh speelde 73 minuten mee, Leroy Fer de gehele wedstrijd en Erwin Mulder keek toe vanaf de bank.

Wilfried Bony en Leroy Fer vieren het winnende doelpunt.