Chelsea blijft maar winnen, Everton verliest dure punten

Chelsea is ook na zeven duels in de Premier League nog ongeslagen en soeverein koploper. Zaterdagmiddag werd in eigen huis tegen Norwich City een vroege achterstand ruimschoots goedgemaakt. Everton verloor dure punten in de race om de bovenste plekken.

Chelsea – Norwich City 4-1Hoewel de eerste kans voor Fernando Torres was, verraste Norwich met het openingsdoelpunt. Na goed terugleggen met het hoofd van Leon Barnett schoot Grant Holt knap raak. Drie minuten later was het alweer gelijk. Fernando Torres was het eindstation van een knappe aanval die begon met een hakje van Juan Mata. Branislav Ivanovic zorgde er met zijn voorzet voor dat de Spaanse spits zijn vierde competitiedoelpunt al koppend kon laten aantekenen.

Door een offensief liep Chelsea vervolgens verder weg bij het arme Norwich, dat nog altijd wacht op de eerste overwinning van het seizoen. Frank Lampard kon een afvallende bal in de benedenhoek knallen en na ruim een half uur spelen bediende Mata met een fraaie steekbal Eden Hazard, voor wie het een koud kunstje was de razendsnelle counter doeltreffend af te ronden.

In de tweede helft nam Chelsea wat gas terug en was het Ivanovic die met een hard schot in de korte hoek de eindstand op 4-1 bepaalde.

Door de overwinning is Chelsea met negentien punten uit zeven duels, en dus maar twee verliespunten, ook na dit weekend de trotse lijstaanvoerder in Engeland. Zo bedraagt de voorsprong op kampioen Manchester City vier punten. Norwich lijkt een van de kandidaten voor degradatie.

Wigan Athletic – Everton 2-2De beginfase was allesbehalve saai te noemen. Het spel ging over en weer en de vizieren stonden bij beide ploegen op scherp. Oud-PSV'er Arouna Koné (foto onder) bracht Wigan na tien minuten op voorsprong nadat hij van dichtbij mocht binnentikken. De thuisploeg kon echter maar een minuut genieten van de voorsprong. Een afstandsschot van Steven Pienaar kwam toevallig bij ploeggenoot Nikica Jelavic terecht, die zijn hoofd er tegenaan zette en scoorde.

Wigan herpakte zich echter weer en kwam na 23 minuten opnieuw op voorsprong. Koné was John Heitinga, die in de rust werd gewisseld, te snel af en legde de bal panklaar voor Franco Di Santo neer. De spits, die terugkeerde in de basis, rondde simpel af. Everton wilde wel, maar werd aardig onder de duim gehouden door Wigan. Vooral Marouane Fellaini, afgelopen weken één van de belangrijkste spelers, werd onschadelijk gemaakt.

Na rust bleef Everton op zoek naar een treffer. De druk werd opgevoerd en de club uit Liverpool dreef Wigan volledig terug naar het eigen doelgebied. Pienaar en Jelavic kwamen heel dichtbij, maar uiteindelijk was Leighton Baines de gevierde man. De verdediger trok enkele minuten voor tijd vanaf de strafschopstip de stand gelijk. Everton lijdt hiermee puntenverlies in de strijd om de bovenste plekken. West Bromwich Albion – Queens Park Rangers 3-2De thuisploeg mag zich een van de verrassingen van de Premier League noemen, nu het bovenin meedoet. Tegen QPR wilden The Baggies de goede prestaties van de afgelopen weken doorzetten. Het begon dan ook voortvarend. Na vijf minuten brak James Morrison door na een perfecte voorzet van Shane Long. Toen Zoltan Gera vervolgens na ruim twintig minuten de voorsprong verdubbelde, leek West Bromwich een gemakkelijke middag tegemoet te gaan.

QPR had geluk dat het nog voor rust wat terug kon doen. Adel Taarabt liet zien dat hij over de nodige kwaliteiten beschikt en volleerde zijn ploeg terug in de wedstrijd. Waar er voor rust van alles te beleven was rond beide strafschopgebieden, was het aantal kansen na rust schaars. Vijf minuten voor tijd wist WBA het duel definitief te beslissen na een goal van Youssouf Mulumbu. De 3-2 van Esteban Granero kwam te laat. Hierdoor blijft WBA bovenin meedoen; het staat nu op een gedeelde derde plek.

Swansea City – Reading 2-2Reading leek op bezoek in Cardiff zich al voor rust te belonen met de drie punten. Na een half uur spelen bracht Pavel Pogrebnyak geheel tegen de verhouding in de bezoekers op voorsprong. Doelman Michel Vorm, de enige Nederlander in de basis bij de thuisploeg, moest vervolgens vlak voor rust nog een keer vissen. Een van richting veranderd schot kwam voor de voeten voor Noel Hunt, die met een volley de Nederlandse goalie wist te passeren.

Swansea, dat in de eerste helft het betere van het spel had, liet na rust zien te beschikken over de nodige veerkracht. Het kreeg na rust uiteindelijk waar het recht op had: doelpunten. Twintig minuten voor tijd scoorde Miguel Michu de aansluitingstreffer, terwijl enkele minuten later uitblinker Wayne Routledge de stand zelfs gelijk trok. Swansea, waar Jonathan de Guzman nog inviel, had vlak voor tijd zelfs de 3-2 moeten maken. Het stiftje van Pablo Hernandez werd echter te hoog gemikt. Foto: VI Images