Chelsea bij Southampton in de fout, Tottenham profiteert

In de strijd om de bovenste plekken onder koploper Manchester United heeft Chelsea een misstap begaan. De Londenaren verloren bij Southampton. De overige concurrenten gingen niet in de fout en pakten drie punten.

Manchester City - Newcastle United 4-0Roberto Mancini, manager van City, gaf eerder deze week al aan dat hij de titelstrijd had opgegeven. Manchester United is volgens de Italiaan niet meer te achterhalen, maar de tweede plaats wil hij hoe dan ook vasthouden. Thuis tegen Newcastle United maakten The Citizens in ieder geval geen fout, de ploeg van manager Alan Pardew was kansloos in Manchester.

Met Vurnon Anita in de basis, maar zonder de nog geblesseerde Tim Krul, kwam Newcastle na een klein half uur goed weg toen Gareth Barry een levensgrote kans miste. Voor rust was de wedstrijd echter al beslist in het voordeel van de thuisclub. Op aangeven van Gaël Clichy opende Carlos Tévez in de 41ste minuut de score met een lage schuiver en in blessuretijd van de eerste helft zorgde David Silva na voorbereidend werk van Samir Nasri voor 2-0.

Halverwege had City al een grotere voorsprong kunnen hebben, maar Rob Elliot - die Krul verving in het Newcastle-doel - hield met schitterende reddingen Clichy en Edin Dzeko van een doelpunt af. Ook na rust was Elliot de uitblinker bij de bezoekers, maar hij kon niet voorkomen dat Vincent Kompany en Yaya Touré er nog 4-0 van maakten voor de nummer twee in de Premier League. Southampton - Chelsea 2-1Een programma met vier duels in de komende zeven dagen noopten manager Rafael Benítez ertoe om spelers als Eden Hazard, Ramires en David Luiz buiten de basiself te houden. Dat had zijn weerslag op het team. Chelsea speelde zwak en bleef maar fouten maken, terwijl Southampton daar goed van wist te profiteren. Na een knappe aanval was het Jay Rodriguez die de thuisploeg na 23 minuten op een 1-0 voorsprong zette.

John Terry was enkele minuten later alweer verantwoordelijk voor de 1-1, toen hij zijn mandekker Jos Hooiveld van zich afschudde en uit een corner raak kopte. Na 35 minuten was het echter Rickie Lambert die voor 2-1 zorgde. De middenvelder schoot een vrije trap van bijna dertig meter koelbloedig langs Petr Cech. Benítez bracht nog wat wijzigingen aan, maar zag Chelsea punten verspelen in de strijd om een Champions League-ticket. Swansea City - Tottenham Hotspur 1-2Jan Vertonghen heeft de afgelopen weken bewezen in bloedvorm te zijn en was ook tegen Swansea ijzersterk. De ex-Ajacied brak al na zeven minuten de ban door een zelf opgezette aanval. Hij stoomde op, speelde Gareth Bale in en kon na een geweldige lob van de Welshman doorlopen op Michel Vorm. Vertonghen nam de bal perfect aan en schoof de bal met buitenkant voet langs de Nederlander. Het was alweer zijn vierde goal in de laatste vijf duels.

Na twintig minuten waren het opnieuw Vertonghen en Bale die elkaar vonden. Nu zorgde de Belg voor de assist, nam Bale de bal kort aan en knalde hij de bal droog voorbij Vorm. Swansea, dat met de uitblinkende Dwight Tiendalli en Jonathan De Guzman nog twee Nederlanders in de basis had staan, zette in de slotfase aan. Michu kopte twintig minuten voor tijd de bal uitstekend binnen, maar dichterbij kwam Swansea niet meer.

Arsenal - Reading 4-1Onder aanvoering van uitblinker Gervinho had Arsenal een eenvoudige middag thuis tegen Reading, dat onderin de Premier League vecht tegen degradatie en deze week Nigel Adkins aanstelde als nieuwe manager. Al in de elfde minuut kwam de thuisclub op voorsprong. Gervinho zette zelf de aanval op en via Olivier Giroud en Santi Cazorla kwam de bal weer bij de Ivoriaan terecht, die The Gunners op randje buitenspel op voorsprong schoot.

Drie minuten na rust was Gervinho de aangever bij de 2-0 van Cazorla, die mooi afrondde. In de 67ste minuut maakte Giroud de derde Arsenal-treffer en opnieuw was Gervinho de man van de assist. Hal Robson-Kanu redde een minuut later de eer namens de bezoekers, die nog één doelpunt incasseerden. Na een overtreding op Alex Oxlade-Chamberlain kreeg de thuisclub een strafschop, die door Mikel Arteta werd binnengeschoten.

In de strijd om de bovenste plekken in Engeland is daarmee alleen Chelsea in de fout gegaan. Door de nederlaag zakken de Londenaren naar de vierde plek met 55 punten uit dertig duels. Stadgenoot Tottenham Hotspur is over Chelsea heen gegaan met 57 punten, maar The Spurs hebben een wedstrijd meer gespeeld. Manchester City is tweede (62 punten), Arsenal vijfde (52 punten).

Overige uitslagenWest Ham United - West Bromwich Albion 3-1Wigan Athletic - Norwich City 1-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.