Cerny laat zich van slechtste kant zien bij rentree in winnend Jong Ajax

Jong Ajax heeft maandagavond zonder problemen afgerekend met Helmond Sport. Dat deed de Amsterdamse beloftenploeg met Vaclav Cerny, die na bijna een jaar buitenspel te hebben gestaan met een zware knieblessure zijn rentree maakte. De aanvaller liet zich echter in negatief opzicht gelden.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 0
Helmond Sport

Het was de bedoeling dat naast Cerny ook Kasper Dolberg bij Jong Ajax zijn rentree zou maken. De aanvaller kreeg echter last van zijn knie en moest zijn eerste speelminuten van dit seizoen daarom toch weer uitstellen. Door de afwezigheid van Dolberg bestond de voorhoede van Ajax uit Cerny, Danilo Pereira en Dennis Johnsen. Laatstgenoemde schoot al in de tweede minuut na een flitsende aanval op de paal.

Ajax was heer en meester en kreeg in de eerste helft kans na kans. Toch scoorde het maar één keer: na een kwartier kopte Dani de Wit een prachtige voorzet van Johnsen bij de tweede paal binnen. Kort hierna vestigde Cerny de aandacht op zich, met een vreemde actie. De aanvaller maakte een stampende beweging in het duel met Dean Koolhof en ontsnapte daarbij aan een rode kaart. Koolhof probeerde na een blessurebehandeling nog door te spelen, maar moest zich toch laten vervangen.

Vanaf de kant zag Koolhof Ajax na een klein halfuur een penalty krijgen. Deze strafschop werd echter gemist door Danilo, die de uitblinkende Stijn van Gassel op zijn pad vond. De Helmond-doelman hield zijn ploeg ook in het restant van de eerste helft op de been en voor de tweede helft kwam Cerny aan de kant van Ajax niet terug. De Tsjech werd vervangen door de Zuid-Afrikaan Leo Thetani en hij schoot kort na zijn entree van dichtbij over.

Dani de Wit werd met twee goals de matchwinner.

Ajax bleef ook na rust de baas op het veld en de 2-0 kwam dan ook niet als een verrassing. De Wit maakte tien minuten in de tweede helft zijn tweede doelpunt van de avond, ditmaal door na een steekpass van Teun Bijleveld raak te schieten. Van Gassel voorkwam hierna met een paar uitstekende reddingen een nog grotere achterstand voor Helmond, voordat de bezoekers in de laatste twintig minuten eindelijk iets terugdeden. Ajax-goalie Dominik Kotarski liet zich echter niet passeren.

Voor Ajax betekent dit de derde overwinning van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. De titelhouder staat nu op de vijfde plaats, met een achterstand van drie punten op lijstaanvoerder SC Cambuur. Helmond vinden we met slechts drie punten uit vijf wedstrijden terug op de zestiende plek van de ranglijst.