Celtic neemt in ijskoud en drijfnat Glasgow afstand van gehate rivaal

Celtic heeft zaterdag betrekkelijk simpel gewonnen van aartsrivaal Rangers. De ploeg van Brendan Rodgers scoorde op de juiste momenten, moest in het slot nog even bibberen, maar trok de 2-1 over de streep.

Celtic
Celtic
2 - 1
Glasgow Rangers

Het was bitter koud in het nog immer door Storm Gerrit geteisterde Glasgow. Er lag wat sneeuw op de grasmat van Celtic Park, maar de oorverdovende uitvoering van You'll Never Walk Alone verwarmde de sfeer al voor de aftrap tussen de twee erfvijanden. Onenigheid is het thema van de dag: al een paar jaar zijn de clubs het niet eens over hoe de wedstrijd heet: Rangers houdt vast aan Old Firm, Celtic gaat voor de Glasgow Derby.

Gekibbel over uitsupporters over en weer leidde ertoe dat er bij deze editie van de wedstrijd géén uitsupporters waren. De partij, met Cyriel Dessers in de spits bij de bezoekers, begon zoals je dat verwacht: in een moordend tempo, zonder overdreven veel voetbaltechnisch vernuft. In het eerste kwart lieten beide ploegen zich niet onbetuigd, uiteindelijk deelde Celtic de eerste mep uit.

Paulo Bernardo had een minuut ervoor al een grote kans gemist, hij zou geen tweede keer genade tonen. Abdallah Sima verwerkte een voorzet niet al te best, Bernardo joeg een halfvolley langs een kansloze Jack Butland. Even na het half uur kreeg Dessers een opgelegde kans op 1-1, maar de Belg nam te veel tijd en Alistair Johnston kon de groen-witte meubelen redden. Johnston kwam op slag van rust nog zeer goed weg – scheidsrechter Nick Walsh greep niet in na een onhandige handsbal van de rechtsachter, omdat er ook een speler van Rangers (zeer nipt) buitenspel stond.

Meteen na de thee viel de 2-0. Kyogo Furuhashi, voor rust amper in het spel betrokken, haalde vanaf ruim twintig meter de trekker over. Via de vingertoppen van Butland zeilde het leer fraai in de kruising, tot uitzinnige vreugde van zo ongeveer alle aanwezigen. De Japanner blijft de rivaal maar geselen: dit is zijn vijfde goal in zijn laatste vier ontmoetingen met Rangers. De bezoekers, geleid door Philippe Clement, hadden het moeilijk. Dessers raakte na een uur spelen het zijnet.

Twintig minuten voor tijd kwam de wedstrijd in een beslissende plooi te liggen. Leon Balogun haalde een doorgebroken Celtic-speler neer en liet Walsh geen andere keuze dan het trekken van de rode kaart. Dit tot groot jolijt van het groen-witte uitzwaaicomité, zestigduizend man sterk. Daarmee leek de blauwe vijand wel geslagen.

Met de nadruk op leek. James Tavernier boog zich over een vrije trap op een gunstige plek en schoot die bal fraai achter de kansloze doelman Joe Hart: 2-1. Het was zodoende nog even billenknijpen in de blessuretijd die ruim tien minuten duurde, maar The Bhoys hielden stand. Hun voorsprong op Rangers bedraagt nu acht punten, zij het met twee wedstrijden meer gespeeld.