Carrasco redt in Bosnië spectaculair feestje Vertonghen

België heeft de kansen van Bosnië-Herzegovina op een WK-ticket geminimaliseerd. Jan Vertonghen blunderde én scoorde in zijn recordduel, dat werd beslist door Yannick Carrasco (3-4).

Bosnië-Herzegovina - België 3-4
Met het WK-ticket op zak hoefde België niet per se het onderste uit de kan te halen. De mijlpaal voor Vertonghen kon een motivatie zijn. De verdediger van Tottenham Hotspur speelde in Sarajevo zijn 96ste interland, waarmee hij recordhouder Jan Ceulemans evenaarde.

Voor Bosnië-Herzegovina stond er des te meer op het spel. De formatie van bondscoach Mehmed Bazdarevic is met Griekenland verwikkeld in de strijd om de tweede plaats achter België. Al snel konden de plannen in de prullenbak. In de vierde minuut opende Thomas Meunier na een voorzet van Eden Hazard de score namens de gasten.

De snelle openingstreffer bleek echter niet de opmaat voor een gemakkelijke avond voor de Rode Duivels. Na bijna een half uur viel Marouane Fellaini geblesseerd uit. Voormalig Eredivisie-speler Haris Medunjanin bracht een minuut later met een intikkertje de stand in evenwicht.

In de 39ste minuut zorgde een pijnlijke fout van Vertonghen voor meer schade. De verdediger verkeek zich compleet op een uittrap van keeper Asmir Begovic. Edin Visca profiteerde dankbaar en passeerde doelman Thibaut Courtouis: 2-1.

Op het door regen geteisterde veld voerde België na rust de druk op. In de 59ste minuut resulteerde dat in de gelijkmaker van Michy Batshuayi. De spits reageerde attent nadat Begovic de bal had moeten lossen na een schot van Yannick Carasco. In de 68ste minuut was het Vertonghen zelf die orde op zaken stelde. Een afzwaaier van Carrasco bleek de ideale assist.

FC Utrecht-verdediger Dario Dumic bood met 3-3 Bosnië-Herzegovina nieuwe hoop, die verdween door toedoen van Carrasco. Na twee assists haalde hij zelf de trekker over en hielp hij Vertonghen aan een winnend recordduel.

Door het resultaat in Sarajevo heeft Bosnië-Herzegovina nog een minimale marge op nummer drie Griekenland van één punt. De Grieken kunnen later op de avond met een zege op Cyprus de tweede plaats overnemen. Met daarna nog een duel met hekkensluiter Gibraltar voor de boeg lijkt die tweede stek dan wel zeker.