Cardozo schiet met scherp bij Benfica, assist Benschop

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Óscar Cardozo heeft Benfica met drie goals naar de koppositie in Portugal geschoten • De Paraguayaanse international boog tegen Marítimo Funchal eigenhandig een 1-0 achterstand om door al voor rust gelijk te maken en vervolgens zowel in de 65ste (strafschop) als de 68ste minuut doel te treffen • Ola John had een aandeel in de gelijkmaker: zijn voorzet kwam via Eduardo Salvio bij Cardozo terecht • In de slotfase maakte invaller Rodrigo er nog 4-1 van • Door de overwinning gaat Benfica alleen aan kop met 32 punten • Zondag kan FC Porto weer langszij komen •

• Sporting Lissabon heeft mede door een gemiste strafschop van Ricky van Wolfswinkel opnieuw puntenverlies geleden • In de uitwedstrijd tegen Nacional Madeira kwam Sporting na 25 minuten op achterstand door een goal van Isael Barbosa • Twaalf minuten na rust miste Van Wolfswinkel vanaf elf meter, waarna rechtsback Cédric Soares in de 69ste minuut alsnog een punt veilig stelde • Zodoende blijft het elftal van trainer Frank Vercauteren kwakkelen en staat het met twaalf punten uit twaalf duels tiende • • Club Brugge, met verdediger Ryan Donk in de basis, heeft in het Jan Breydelstadion met 2-0 gewonnen van Bergen • Carlos Bacca opende in de eerste helft de score en zag Maxime Lestienne in blessuretijd de eindstand bepalen voor de ploeg van Juan Carlos Garrido • Brugge staat mede door deze overwinning op de vierde plaats met 35 punten uit twintig wedstrijden • Bergen bezet op dit moment de achtste plaats met 27 punten •

Foeke Booy heeft met Cercle Brugge hard moeten knokken om een punt in de wacht te slepen • De Nederlandse oefenmeester kwam vlak voor rust op een 1-0 achterstand • Tot overmaat van ramp kreeg Eidur Gudjohnsen tien minuten voor tijd rood • Lukas Van Eenoo hielp Cercle enkele minuten voor tijd toch nog aan de gelijkmaker • Cercle eindigde uiteindelijk zelfs met negen man toen Niels Mestdagh in de blessuretijd zijn tweede gele kaart kreeg • Cercle heeft nu dertien punten •

• Standard Luik heeft goede zaken gedaan door de competitiewedstrijd tegen KV Mechelen met 2-0 te winnen • De doelpuntenmakers bij Standard waren Imoh Ezekiel en Michy Batshuayi, terwijl middenvelder Yoni Buyens de kans op 3-0 liet liggen, door een strafschop te missen tegen de ploeg van trainer Harm van Veldhoven • Mechelen staat na deze nederlaag op de tiende plaats, terwijl de ploeg van trainer Mircea Rednic de derde plaats bezet in de Belgische Eerste Klasse • Charlison Benschop heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de zege van Stade Brest op FC Sochaux • De Nederlander begon op de bank maar moest na een kwartier al opdraven om de geblesseerde Benoît Lesoimier te vervangen • Sochaux kwam na een uur nog wel op voorsprong, maar Brest ging er vervolgens overheen • Bij de winnende treffer van Eden Ben Basat leverde Benschop de assist • Stade Brest vestigt zich daarmee in de middenmoot en staat dertiende met 21 punten •

• Olympique Nice heeft goede zaken gedaan door een overwinning op Évian • De drie punten leken ver weg toen Nice al na een kwartier met 0-2 achterstond dankzij doelpunten van Yannick Sagbo en Cédric Barbosa • Ex-Ajacied Darío Cvitanich trok de stand echter gelijk met twee doelpunten • In de blessuretijd kroonde Neal Maupay zich tot matchwinner • Nice staat nu vierde met 29 punten uit achttien duels • Het kan zondag nog wel worden achterhaald door Girondins Bordeaux, Saint-Étienne en Lorient •

• Olympique Marseille heeft in en tegen Toulouse, dat deze wedstrijd twee rode kaarten incasseerde, met 1-0 gewonnen • Matchwinner namens de ploeg van trainer Elie Baup was André-Pierre Gignac, nadat eerder de Ghanees André Ayew een strafschop had gemist voor Marseille • l'OM komt door de overwinning op gelijke hoogte (met een wedstrijd minder) met koploper Olympique Lyon, dat morgen in actie komt tegen Paris Saint-Germain • • Red Bull Salzburg heeft in eigen huis SV Mattersburg op een 7-0 nederlaag getrakteerd • De Senegalese aanvaller Sadio Mané was met drie goals de grote man • David Mendes da Silva zat niet bij de wedstrijdselectie van trainer Roger Schmidt • Mattersburg speelde de laatste twintig minuten met tien man, maar toen stond het al 5-0 • Door de monsterzege staat Salzburg tweede op vier punten van koploper Austria Wien, dat zondag nog in actie komt • • Besiktas heeft zaterdagavond in Ankara met 1-1 gelijk gespeeld tegen Gençlerbirligi • Namens Besiktas bepaalde Olcay Sahan in de eerste helft al de 1-1 eindstand • Eerder had Ante Kulusic de thuisspelende ploeg, waar voormalig ADO Den Haag-aanvaller Hursut Meric in de basis stond, op voorsprong had gezet • De Turkse topclub staat na de remise op de tweede plaats in Turkije met 27 punten, terwijl Gençlerbirligi de negende plaats bezet met twintig punten • • Celtic heeft met een 2-0 overwinning op het eigen Celtic Park tegen Saint Mirren de koppositie in de Schotse Premier League steviger in handen • Waar de Schotse koploper zelf een regelmatige zege boekte door goals van Kevin Wanyama en Gary Hooper, moesten achtervolgers Inverness Caledonian Thistle en Motherwell zich flink in het zweet werken om een nederlaag te voorkomen •

• Op bezoek bij Dundee United had Inverness, de ploeg van voormalig Engels international Terry Butcher, al na acht minuten drie goals om de oren gekregen • Billy McKay bracht de spanning nog voor rust terug met twee goals, waarna Inverness door een derde goal van McKay en een late treffer van Gary Warren in de slotfase op voorsprong kwam • In blessuretijd pakte Dundee toch nog een punt door een benutte penalty van Jon Daly •

• Motherwell profiteerde optimaal van het puntenverlies van Inverness door in de topper tegen Hibernian een 2-0 achterstand ongedaan te maken • Eoin Doyle zette de nummer vier van Schotland op twee goals voorsprong, maar Motherwell sloeg terug via Jamie Murphy (twee) en Robert McHugh • Motherwell stijgt naar de tweede plaats en heeft een achterstand van vier punten op Celtic, dat nog wel een duel tegoed heeft • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.