Canada geeft Suriname weinig hoop, Curaçao op imponerende wijze foutloos

Diverse spelers met een band met Nederland kwamen in de nacht van zaterdag op zondag in actie, maar dat was niet voor iedereen vreugdevol. Waar Curaçao flink uithaalde en met liefst 0-8 won, ging het Aruba van bondscoach Stanley Menzo juist met flinke cijfers onderuit.

Aruba
Aruba
0 - 7
Canada
Canada

Aruba speelde in de kwalificatiegroep op weg naar het WK in 2022 tegen het sterke Canada en de manschappen van Menzo kregen alle hoeken van het veld te zien. Met spelers als Fernando Lewis, Joshua John en Volendammer Darryl Bäly kon de Canadese aanvaldrang niet tegen worden gehouden. Lucas Cavallini scoorde tweemaal en Junior Hoilett benutte een penalty.

In de tweede helft drukte Canada, waar de in Nijmegen geboren Frank Sturing de hele wedstrijd speelde, het gaspedaal verder in en werd het een monsterscore. Onder anderen Alphonso Davies van Bayern München scoorde, waardoor het uiteindelijk liefst 0-7 was. Deze uitslag zal Suriname weinig hoop geven. Het 'Eredivisie-elftal' met onder anderen Ridgeciano Haps, Shaquille Pinas en Sheraldo Becker neemt het woensdag op tegen de Canadezen.

Op dit moment staan beide landen op negen punten na drie wedstrijden, alleen de groepswinnaar gaat naar de volgende fase van de WK-kwalificatie. Suriname kan de borst dus natmaken.

Curaçao

In de nacht dat de bondscoach van Suriname – Dean Gorré – zag hoe komend tegenstander Canada flink uithaalde, was het zijn zoon die in de schijnwerpers stond bij Curaçao. Tegen de Britse Maagdeneilanden maakte Kenji Gorré zijn eerste doelpunten in het nationale elftal. Hij maakte de laatste twee doelpunten van de wedstrijd (0-7 en 0-8). In de eerste helft had Curaçao al liefst zesmaal gescoord, maar het was uitgerekend het laatste doelpunt van de wedstrijd die weleens van cruciaal belang kan zijn.

Brandley Kuwas opende in de zevende minuut de score, waarna Michaël Maria (hoofdfoto) en Leandro Bacuna de score binnen het kwartier naar 0-3 tilden. Charlison Benschop was vervolgens verantwoordelijk voor twee snelle goals, waarna ook Maria zijn productie verdubbelde voor het rustsignaal. Vervolgens was het dus de beurt aan Gorré, die Curaçao met de 0-8 aan een flink voordeel hielp.

Het Curaçao van bondscoach Guus Hiddink, Patrick Kluivert stond overigens tegen de Britse Maagdeneilanden voor de groep - is door de ruime overwinning net als Guatemala foutloos op weg naar het WK in Qatar. Woensdag wordt de kraker tussen de twee koplopers gespeeld, dan staat Curaçao – Guatemala op het programma.

Curaçao heeft aan een gelijkspel genoeg om boven Guatemala te eindigen. De klassering wordt bij een gelijk puntenaantal bepaald via doelsaldo, als dat gelijk is wordt er gekeken naar gemaakte doelpunten. Curaçao staat door de 0-8 van Gorré op vijftien gemaakte doelpunten, tegenover de veertien van Guatemala.