Cambuur, Zwolle en Excelsior winnen uitduels

SC Cambuur-Leeuwarden pakte drie punten in Den Bosch. Excelsior ontsnapte met een zege bij RBC Roosendaal en FC Zwolle won eveneens op vreemde bodem, bij Telstar.

FC Den Bosch-SC Cambuur-Leeuwarden 1-2Cambuur nam in de slotfase van de eerste helft een beslissende voorsprong. In de 39ste minuut kopte Ruud ter Heide (foto) raak na een hoekschop. Vijf minuten later slaagde Den Bosch er niet in de bal uit te verdedigen, waarna Nassir Maachi de bal oppikte en vanaf vijftien meter de bal in de verre bovenhoek mikte. Den Bosch kwam tien minuten voor tijd nog terug tot 1-2 via een intikker van Diangi Matusiwa, maar een gelijkmaker zat er niet in. Telstar-FC Zwolle 0-2Na dertien minuten scoorde Hugo Bargas. Hij kreeg de bal op tien meter van het doel aangespeeld, draaide snel weg van zijn tegenstander en mikte heel beheerst met zijn linker de bal in de verre hoek. En dertien minuten voor tijd besliste Derk Boerrigter het treffen. Nadat Martijn van Strien een uithaal had gekeerd, schoot Boerrigter in de rebound heel overtuigend de bal vanaf vijftien meter in het doel.

RBC Roosendaal-Excelsior 1-2RBC was de betere in Roosendaal, maar Excelsior ging met de punten aan de haal. Kevin Vink produceerde in de 89ste minuut de winnende treffer. Na een vrije trap van Ard van Peppen kreeg de volledig vrijstaande invaller de bal voor zijn voeten, waarna hij met een simpel tikje de 1-2 in het doel werkte. Excelsior was eerder via Leen van Steensel op 0-1 gekomen, maar Sjoerd Ars had vanaf de strafschopstip de 1-1 binnengeschoten.

Go Ahead Eagles-MVV 0-0Go Ahead en MVV hielden elkaar in evenwicht. De thuisploeg was veruit de betere ploeg in De Adelaarshorst, maar slaagde er niet in een van de vele kansen in een treffer om te zetten. MVV-doelman Ruud Boffin hield zijn ploeg met enkele knappe reddingen overeind. FC Dordrecht-Haarlem 4-0Dordrecht was veel te sterk voor Haarlem. Na een kwartier kwam de thuisploeg op voorsprong via Cecilio Lopes. Hij benutte een strafschop nadat Frank Karreman hem had vastgehouden. Diezelfde Karreman moest vijf minuten later van het veld na zijn tweede gele kaart. Na rust liep Dordrecht verder weg. Guy Ramos knalde de bal fraai in de kruising, Johan Versluis mikte via binnenkant paal raak en Rihairo Meulens friemelde de 4-0 tegen de touwen.

Helmond Sport-FC Omniworld 1-0Dirk Jan Derksen tekende al in de tweede minuut voor de enige treffer. Heel bekeken knikte hij de bal bij de tweede paal tegendraads achter doelman Marc Zegers. Maar diezelfde Derksen zorgde er voor dat de thuisploeg een lastig laatste kwartier inging, want hij incasseerde in de 77ste minuut een rode kaart.

FC Emmen-TOP Oss 4-4Emmen en TOP zorgden voor het meeste spektakel. De bezoekers leken na vijftig minuten de drie punten op zak te hebben, want dankzij twee treffers van Karim Fachtali en eentje van Aziz Moutawakil stond er 0-3 op het scorebord. Maar in tien minuten tijd scoorde Emmen ook drie keer via Marcel Pannekoek, Roy Stroeve en Rick ten Voorde. TOP kwam drie minuten voor tijd opnieuw op voorsprong, nu via Bart van Hintum. Maar in de 89ste minuut profiteerde Ten Voorde van een mislukte buitenspelval: 4-4.

AGOVV Apeldoorn-FC Eindhoven 3-1In het laatste half uur werkte AGOVV een 1-0 achterstand weg. Jeremy Bokila maakte 1-1 na sterk doorzetten, Dries Mertens schoot op fabelachtige wijze de 2-1 binnen vanuit de middencirkel en Johan Pater troefde vlak voor tijd zijn directe tegenstander af: 3-1.

Fortuna Sittard-BV Veendam 1-2Veendam won dankzij een prachtig doelpunt. In de 74ste minuut pikte Erwin Buurmeijer op 25 meter van het doel de bal op nadat keeper David Meul die had weggestompt. Veldmate liet de bal stuiteren en verzond met zijn linker de bal naar een kruising: 1-2. Veendam was voor rust op voorsprong gekomen door een klutsgoal van Serdar Öztürk, maar vlak na rust tekende Danny Schreurs met een Panenka-penalty voor 1-1.