Burnley heeft amper spelers, maar Europees voetbal lonkt nog steeds

Reacties

Het Burnley van Erik Pieters mag nog altijd hopen op Europees voetbal en dat mag een klein wonder genoemd worden. Coach Sean Dyche heeft namelijk amper spelers meer over door blessures en aflopende contracten die niet werden verlengd.

Burnley heeft amper spelers, maar Europees voetbal lonkt nog steeds
© Pro Shots
Burnley
Burnley
1 - 1
Sheffield United
Sheffield United

Na de 0-1 overwinning van maandag op Crystal Palace steeg Burnley naar de achtste plaats in de Premier League. Het zou zomaar kunnen dat die plek aan het einde van het seizoen recht geeft op een plekje in de voorronde van de Europa League. Het is daarvoor nog even afwachten of de Europese uitsluiting van Manchester City blijft staan en welke ploeg de FA Cup wint. Maar feit is: de Europese droom voor Burnley is nog altijd in leven. En dat is even knap als verrassend.

Burnley verloor na de herstart van de Premier League meteen met 5-0 van Manchester City. Dat was niet per se opvallend, maar het aantal wisselspelers van Burnley was dat wel. Dyche nam slechts zeven reserves mee in plaats van de toegestane negen. Ook tijdens de zeges tegen Watford en Crystal Palace zaten steeds zeven spelers op de bank. Want aan de ene kant kampt Burnley met blessures bij Chris Wood, Johann Berg Gudmundsson, Robbie Brady en Ashley Barnes. Aan de andere kant verlengde de club de contracten van Adam Legzdinds, Jeff Hendrick, Joe Hart en Aaron Lennon niet. Hun contracten liepen 30 juni af, maar in plaats van deze tot in elk geval het einde van het seizoen te verlengen, nam de club afscheid van het viertal. Iets waar Dyche bepaald niet blij mee was.

'Ik had ze allemaal nog graag voor een korte tijd willen behouden, maar de club wilde ruimte in het budget maken', sprak Dyche in Engelse media. 'Natuurlijk heeft de coronacrisis niet geholpen, maar daar moeten we ons niet achter verschuilen, want ik heb de club hier al achttien maanden lang op gewezen. Ze moeten het budget verruimen, dat zeg ik al heel lang. Omdat spelers niets aangeboden hebben gekregen, hebben ze ervoor gekozen hun contract niet te verlengen. We zijn nu financieel gezond, maar de beslissingen zijn gewoon laat genomen.'

Onder de zeven wisselspelers van Burnley bevinden zich jongelingen Max Thompson, Bobby Thomas en Mace Goodridge. Spelers die volgens Dyche een mooie toekomst tegemoet gaan, maar eigenlijk nog niet klaar zijn voor de Premier League. Daarmee is ook meteen te verklaren waarom Dyche de afgelopen twee wedstrijden steeds maar één keer wisselde. Op de vraag wie zijn personele problemen wél op zou kunnen lossen, was zijn antwoord veelzeggend: Jeff Hendrick, een van de spelers van wie het contract niet werd verlengd.

De situatie leidde tot een conflict tussen Dyche en eigenaar Mike Garlick. Dyche stelde zelfs niet zeker te weten of hij volgend seizoen ook nog op de bank zit bij Burnley. 'Ik heb in 7,5 jaar tijd één keer aan de bel getrokken en dat is nu. Daar zou ik als bestuur best blij mee zijn. Voor nu werk ik gewoon heel hard om er alles aan te doen het uiterste uit deze geweldige groep te halen. Iedereen is bezig met mijn toekomst, maar ik ben hier nog dus ik doe mijn werk nog steeds. Zo simpel is het', aldus Dyche, die zijn werk dus vrij goed doet. Europees voetbal lonkt. Het zou toch wat zijn.

De wedstrijden in de 33ste speelronde van de Premier League:


Za 4 jul. 2020

Zo 5 jul. 2020

Ma 6 jul. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.