Bulgarije klopt Roemenië en zet Oranje onder druk

Het Nederlands elftal moet zaterdag op eigen kracht kwalificatie voor het EK afdwingen. Bulgarije versloeg Roemenië met 1-0 en mag dus nog hopen op deelname aan de eindronde.

In het felle duel kwam Bulgarije al snel op voorsprong. Martin Petrov zette in de zesde minuut strak voor vanaf de linkerflank en Velizar Dimitrov kopte vanaf vijf meter hard en hoog de bal achter de kansloze doelman Bogdan Lobont.

Roemenië, dat al zeker is van deelname aan het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland, ging op zoek naar een gelijkmaker, maar slaagde er niet in te scoren. Kansen had de ploeg van bondscoach Victor Piturca wel, vooral in de eerste helft. Constantin Niculae en Banel Nicolita slaagden er desondanks niet in keeper Dimitar Ivankov te passeren.

Ook Bulgarije kreeg enkele goede mogelijkheden, met name na rust. Maar Stilian Petrov, Dimitar Berbatov en Martin Petrov kregen de bal niet voor een tweede keer achter Lobont.

Bulgarije is derde in Groep G met 22 punten uit elf duels. De achterstand op Nederland bedraagt één punt. Als Oranje wint van Luxemburg is kwalificatie een feit. Voor Roemenië was het de eerste nederlaag van deze kwalificatieronde.