Buffon debuteerde toen 37 procent van de Serie A-spelers nog niet geboren was

Reacties

Met zijn 42 jaar mag Gianluigi Buffon met recht een veteraan genoemd worden in de Serie A, vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de goalie debuteerde op het hoogste niveau in Italië. Wat rekenwerk levert een bijzondere statistiek op, liefst 37 procent van de huidige Serie A-spelers waren niet geboren toen Buffon voor het eerst onder de lat stond.

Buffon debuteerde toen 37 procent van de Serie A-spelers nog niet geboren was
© Pro Shots

Op 19 november 1995 kreeg de Serie A een zeventienjarige Buffon onder ogen. De Italiaanse doelman was nodig bij Parma, omdat eerste keeper Luca Bucci niet inzetbaar was. De vuurdoop van Buffon was meteen een zware. Parma stond tegenover AC Milan, met doelpuntenmachines als George Weah en Roberto Baggio in de gelederen. De Milanezen zouden dat seizoen kampioen van Italië worden.

Wonder boven wonder hield Buffon zijn doel schoon in zijn eerste wedstrijd: 0-0. Hij zou uiteindelijk zes wedstrijden achter elkaar blijven staan. In 25 jaar tijd is er een heleboel veranderd. De onervaren goalie groeide uit tot een van de beste keepers ter wereld, met meer dan duizend officiële wedstrijden achter zijn naam.

Maar het begon dus allemaal op 19 november 1995, 25 jaar geleden. Opta rekende uit dat van alle spelers met minuten in de Serie A dit seizoen, liefst 37 procent nog niet eens geboren was toen Buffon debuteerde in de Italiaanse competitie. Van de in totaal 468 spelers die in actie kwamen dit seizoen, kunnen 172 spelers het debuut van Buffon slechts herinneren van de videobeelden.

Vorig seizoen keepte Buffon zichzelf over Milan-legende Paolo Maldini heen, sindsdien is hij de speler met de meeste Serie A-wedstrijden (651) op zijn cv. De eerstvolgende actieve speler op die lijst is Samir Handanovic. Hij begon pas in 2005, tien jaar na het debuut van Buffon, aan zijn reeks in de Italiaanse competitie.

Dit seizoen staat de teller voor Buffon op twee duels, de doelman neemt al jaren genoegen met zijn bijrol in Turijn. Stiekem hoopt iedere voetbalfan dat hij dit volgend seizoen weer wil doen. Met een knipoog keek Buffon zelf in ieder geval terug op deze speciale dag: 'Lang geleden, maar niet heel erg lang geleden'.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.