Briljante goal Zeneli en samba-actie Ødegaard bij remise Heerenveen

SC Heerenveen is ontsnapt aan een pijnlijke nederlaag tegen Roda JC Kerkrade. Mede dankzij invaller Henk Veerman kon de Friese formatie een mager puntje bijschrijven (1-1).

Veerman had met zijn geuite onvrede over zijn gebrek aan speeltijd voor ophef gezorgd, terwijl ook het spel van SC Heerenveen aanleiding was voor kritische geluiden richting trainer Jurgen Streppel. Tegen Roda JC kon de Friese formatie in de eerste helft de criticasters niet de mond snoeren.

Martin Ødegaard zorgde met hoogstandjes voor vermaak in een eenzijdige eerste 45 minuten. De Noorse huurling testte Roda-doelman Hidde Jurjus, zette Jannes Vansteenkiste voor schut met een akka gevolgd door een panna en verdiende een vrije trap, die door Stijn Schaars op de lat werd geschoten.

Maar Ødegaard was er ook verantwoordelijk voor dat zijn ploeg na rust in de achtervolging moest. Balverlies van de Noorse technicus bleek de basis te vormen voor de Limburgse openingstreffer. Jorn Vancamp gaf vanaf links met de buitenkant van zijn rechtervoet de passende voorzet voor Maeky Ngombo, die het eerste gevaar van Roda JC direct tot treffer promoveerde.

Gedwongen door de achterstand voerde SC Heerenveen de druk op. Kansen voor Arber Zeneli en Morten Thorsby onderstreepten de Friese dominantie. Maar het spel van de thuisploeg ontbeerde het tempo en de creatieve ideeën om de Roda-defensie echt te kunnen verontrusten. Na een uur achtte Streppel het noodzakelijk om naast Michel Vlap ook Veerman binnen de lijnen te brengen.

De spits, die onder luid gejuich zijn entree had gemaakt, bewees zijn waarde. Met een kunstzinnig hakje leverde hij zijn aandeel in een een-tweetje met Zeneli op diens weg naar de gelijkmaker. De Kosovaar zette zijn actie voort, speelde zich knap vrij en prikte de bal vervolgens langs doelman Jurjus: 1-1.

SC Heerenveen weigerde genoegen te nemen met een punt. Maar de Friese formatie kon niet anders. Daardoor werd terrein verloren in de strijd om de play-offs om een Europees ticket. Roda JC klom met het punt naar de zestiende plaats. Het ging ten koste van FC Twente, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld.