Brengt de Italiaanse Guardiola het tiki-taka naar de Serie A?

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de derde speelronde van de Serie A. De focus ligt op Napoli - Palermo, waar Roberto De Zerbi de basis hoopt te leggen voor een tactische revolutie.

Brengt de Italiaanse Guardiola het tiki-taka naar de Serie A?

In 2011 werd het honderdvijftigjarig jubileum van Italië groots gevierd. Door het hele land werden festivals, manifestaties en andere feestelijkheden georganiseerd in herinnering van de risorgimento, de eenwording die leidde tot de vorming van Italië.

Maar niet overal wapperde de nationale driekleur vol trots. In Napels, Palermo en andere Zuid-Italiaanse steden werd juist dat jaar ook veelvuldig met een andere vlag gepronkt, de vlag van een koninkrijk dat in de jaren zestig van de negentiende eeuw vertrapt werd door het Sardijns-Italiaanse leger van generaal Garibaldi en ondanks groot verzet werd toegevoegd aan de staat die wij tegenwoordig als Italië kennen. De vlag van het Koninkrijk der beide Siciliën. Een vergeten rijk dat vandaag de dag vrijwel alleen nog gememoreerd wordt als Napoli en Palermo elkaar treffen voor de Derby delle due Sicilie.

Napoli is het voetballende vlaggenschip van het voormalige rijk, maar alles wijst erop dat Palermo dit seizoen een ongekende attractie wordt in de Serie A. Met zijn 48ste (!) trainerswissel in veertien jaar op Sicilië, stelde eigenaar Maurizio Zamparini deze week Roberto De Zerbi (foto boven) aan als trainer. Een getalenteerde coach wiens visie volledig indruist tegen de traditionele Italiaanse voetbalwaarden van pragmatisme en cynisme.

Nadat hij in 2013 een punt zette achter een spelerscarrière die hem onder meer bij Napoli en Catania had gebracht, stortte De Zerbi zich volledig op het trainersvak en in het bijzonder de filosofie van Pep Guardiola. Hij reisde af naar München, het toenmalige werkterrein van de Catalaanse coach, en maakte een uitvoerige studie van zijn werk. Als stagiair was De Zerbi welkom bij de trainingen van Der Rekordmeister.

Tiki-taka in de Serie D
Totaalvoetbal naar Italië brengen was De Zerbi's ambitie. Als missionaris van de school van Guardiola keerde hij na zijn studiereis terug in zijn geboorteland, waar weinig interesse was voor zijn praatjes. Pas in november toonde een club uit de Serie D (vierde niveau) belangstelling. Het was een lager niveau dan De Zerbi gehoopt had, maar het weerhield hem er niet van de uitdaging bij Darfo Boario aan te gaan. Zijn droom om met tiki-taka de Serie D te veroveren viel echter in duigen. Zijn ploeg scoorde veel, maar kreeg nog meer doelpunten tegen. Darfo Boario eindigde voorlaatste en De Zerbi vertrok met zijn staart tussen de benen.

De Zerbi's trainerscarrière dreigde in de kiem te smoren, maar toch was er medio 2014 een profclub die toehapte. Het was niet geheel toevallig derdedivisionist Foggia, een club die nooit bang is om tegen de stroom in te zwemmen. Het was namelijk bij Foggia waar Zdenek Zeman tussen 1989 en 1994 de basis legde voor een illustere carrière, door met hyperaanvallend voetbal van de derde divisie naar de Serie A op te stomen.

Het duurde niet lang totdat het Foggia van De Zerbi nationale aandacht kreeg. In een divisie waar sinds mensheugnis uitsluitend betonvoetbal gespeeld wordt, wervelde Foggia over de velden. De Zerbi hielp zijn spelers zichzelf opnieuw uit te vinden. Zo groeide doelman Antonio Narciso uit tot een sweeper-keeper à la Manuel Neuer en bleken verdedigers die tot dan toe nooit verder waren gekomen dan spitsen slopen en de bal wegrossen ineens in staat fatsoenlijk op te bouwen.

Foggia maakte in het eerste seizoen onder De Zerbi de meeste doelpunten van de divisie, had het meeste balbezit (gemiddeld 66 procent) en had een van de beste defensies, maar wisselvalligheid stond een gooi naar promotie in de weg. De Zerbi was echter verguld: hij had zijn visitekaartje afgegeven en iets gedaan dat sinds de tijd van Zeman in de lagere Italiaanse divisies nooit meer gedaan was. DeZerbiLandia, zoals Italiaanse media het noemden, was gesticht.

Iniesta van de Lega Pro
Met een aantal gerichte versterkingen wilde De Zerbi het seizoen daarop een gooi naar promotie doen. Met Martí Riverola (ex-Vitesse) lukte het zelfs een spelmaker uit de Barcelona-school te strikken, voor wie hij een rol van Iniesta van de Lega Pro voorzag. Vincenzo Sarno, een voormalig Napolitaans supertalent die in zijn tienerjaren de bijnaam Maradonino (kleine Maradona) droeg, moest zijn Messi worden. Voor de rol van Dani Alves kwam Ângelo, een Braziliaanse rechtsback met veel Serie A-ervaring.

In De Zerbi's tweede jaar leken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Met oogstrelend voetbal verloor Foggia tussen eind september en eind februari slechts één keer. Een lentedip leidde er echter toe dat Foggia de eerste plaats misliep en genoegen moest nemen met de play-offs, waarin Pisa in de finale te sterk bleek. De Zerbi kreeg daarna een aanbieding van Crotone, dat net naar de Serie A gepromoveerd was. Hij wees deze af omdat hij zijn klus bij Foggia wilde afmaken. Door een conflict met het bestuur werd hij twee maanden later echter ontslagen.

Bij Palermo mag hij het alsnog op het hoogste niveau laten zien. De Zerbi zei pas 'ja' tegen het aanbod toen hij garanties kreeg van preses Zamparini, berucht vanwege zijn wispelturige karakter. 'Ik kan alleen werken als ik geen concessies hoef te doen. Hij kan altijd bij me binnenlopen, ik ben altijd bereid naar hem te luisteren, want alleen domme mensen luisteren niet naar anderen. Maar ik wil onafhankelijk zijn.' Om te voorkomen dat Zamparini hem in een vlaag van woede kan wegsturen, heeft De Zerbi buitengewoon hoge ontslagpremie bedongen.

Vanavond tegen Napoli (20.45 uur) treft hij direct een van de weinige Italiaanse trainers die hem nog kan bekoren. 'Maurizio Sarri is één van mijn voorbeelden. Hij heeft het aangedurfd om dingen te doen waarvan iedereen zei dat het onmogelijk was. Daar heb ik heel veel respect voor', zei De Zerbi. 'Maar ik kijk niet van hem af. Ik heb mijn eigen visie, mijn eigen ideeën. Ik volg mijn eigen pad. Altijd.'

Programma
Juventus 10-09
18:00
Sassuolo
Palermo 10-09
20:45
Napoli
Bologna 11-09
12:30
Cagliari
Atalanta Bergamo 11-09
15:00
Torino
Chievo 11-09
15:00
Lazio
Genoa 11-09
15:00
Fiorentina
AC Milan 11-09
15:00
Udinese
AS Roma 11-09
15:00
Sampdoria
Pescara 11-09
20:45
Internazionale
Empoli 12-09
20:45
Crotone
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.