Breekijzer Van der Hoorn voorkomt nieuwe flater Ajax

Ajax heeft tegen Excelsior op het tandvlees een zege geboekt. Invaller Mike van der Hoorn speelde een sleutelrol: 0-2.

Ajax-trainer Frank de Boer zei voor het duel met Excelsior dat hij van zijn team verwachtte dat het revanche zou nemen voor de afgang tegen Vitesse (0-4) in de strijd om de beker. De Amsterdammers konden in Rotterdam-Kralingen echter opnieuw niet overtuigen. Excelsior stond goed georganiseerd en gunde de bal aan de bezoekers, die zich daar geen raad mee wisten.

De thuisploeg kreeg diverse mogelijkheden de leiding te nemen, maar faalde in de afwerking. Jasper Cillessen keerde twee keer een gevaarlijke inzet van Ninos Gouriye, maar was te laat toen Jeff Stans in de 55ste minuut voor open doel de bal kreeg uit een afgemeten voorzet van Adil Auassar. De middenvelder schoot echter over.

Jeff Stans (midden) liet een uitgelezen kans liggen om Excelsior op voorsprong te schieten.

Ajax kon weinig tegenover de dreiging van Excelsior stellen. Slechts Ricardo van Rhijn was in de buurt van een treffer. De rechtsback haalde in de 48ste minuut van grote afstand uit en zag zijn knal stranden op de lat. Arek Milik schoot negen minuten later uit kansrijke positie voorlangs.

Van der Hoorn
De Boer probeerde met drie aanvallende wissels een nieuwe flater te voorkomen. De coach bracht na een uur Anwar El Ghazi en Richario Zivkovic in en voegde daar acht minuten voor tijd verdediger Mike van der Hoorn aan toe als targetman. Die laatste zet bleek een gouden greep, want vlak na zijn invalbeurt schoot Van der Hoorn vanaf zestien meter uit de rebound raak, toen doelman Gino Coutinho op de grond lag na een duel met Lasse Schöne.

Twee minuten voor tijd gooide Zivkovic de wedstrijd definitief in het slot. Op aangeven van Schöne maakte hij simpel zijn eerste competitietreffer voor Ajax: 0-2. In de extra tijd leek Excelsior toch tot scoren te komen, maar de lat voorkwam een verdiende treffer van Gouriye.

Ajax bleef door de ontsnapping op Woudestein ongeslagen op kunstgras in de Eredivisie (W14, G5). De Amsterdammers brachten bovendien de achterstand op koploper PSV weer terug tot vier punten. Het gepromoveerde Excelsior staat dertiende.