Brazilië kan Mexicaans knock-outsyndroom verlengen, productief België

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Maandag gaat de knock-outfase verder met de wedstrijden Brazilië - Mexico en België - Japan in de achtste finale.

Brazilië kan Mexicaans knock-outsyndroom verlengen, productief België

Wedstrijden maandag 2 juli:
16.00 uur: Brazilië - Mexico (Samara)
Achtste finale
Scheidsrechter: Gianluca Rocchi (Italië)

20.00 uur: België - Japan (Rostov)
Achtste finale
Scheidsrechter: Malang Diedhiou (Senegal)

Brazilië - Mexico

• Brazilië won in Groep E met 2-0 van Costa Rica en Servië, voor die duels werd het 1-1 tegen Zwitserland. Door die resultaten eindigden de Brazilianen als groepswinnaar.
• Mexico stuntte tegen regerend wereldkampioen Duitsland, won ook van Zuid-Korea, maar eindigde als tweede in Groep F na een ruime nederlaag tegen Zweden (0-3).
• Dit wordt alweer de vijfde ontmoeting tussen Brazilië en Mexico op een WK. In 1950, 1954, 1962 en 2014 troffen de landen elkaar, maar enkel in de groepsfase. Nooit eerder was de knock-outfase het theater van de strijd tussen Brazilië en Mexico.
• De laatste keer dat Brazilië de kwartfinale van een WK niet haalde, was in 1990. In Italië was Argentinië te sterk voor de Seleção, Claudio Caniggia maakte de enige treffer in de achtste finale van het toernooi.
• Mexico hoopt tegen Brazilië af te rekenen met het knock-outsyndroom. De laatste zes WK's overleefde het land de groepsfase, om vervolgens alle zes de keren in de eerstvolgende ronde uitgeschakeld te worden. In 2014 was het Nederlands elftal hier verantwoordelijk voor, na late goals van Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar.

De laatste vijf ontmoetingen

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
11-10-2011 Mexico - Brazilië 1-2 Vriendschappelijk
03-06-2012 Brazilië - Mexico 0-2 Vriendschappelijk
19-06-2013 Brazilië - Mexico 2-0 Confederations Cup
17-06-2014 Brazilië - Mexico 0-0 WK
07-05-2015 Brazilië - Mexico 2-0 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Brazilië onder bondscoach Tite nagenoeg onverslaanbaar

België - Japan

België won al zijn wedstrijden in Groep G. Panama (3-0), Tunesië (5-2) en Engeland (1-0) werden verslagen.
• Ondanks een nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Polen ging Japan als nummer twee van Groep H door naar de achtste finale. De Aziaten beleefden een unicum, omdat het land in de groepsfase minder gele kaarten kreeg dan Senegal, eindigde Japan boven het Afrikaanse land.
• Vorig jaar speelden België en Japan nog tegen elkaar in een oefeninterland. Romelu Lukaku werd matchwinner door het enige doelpunt te maken in de 72ste minuut. De spits van de Belgen maakt kans op de topscorerstitel van het WK in Rusland, hij maakte in de groepsfase al vier doelpunten. Alleen Harry Kane (Engeland) maakte meer goals.
• België was sowieso op dreef op het gebied van doelpunten, het land maakte de meeste goals in de groepsfase. Met negen treffers deden de Belgen het beter dan Rusland (8), Engeland (8) en Kroatië (7).
• Het is bijna twee jaar geleden dat België voor het laatst werd verslagen. In september 2016 won Spanje in Brussel met 0-2, sindsdien bleven De Rode Duivels ongeslagen in 22 interlands (17 keer winst, 5 keer gelijk)

De laatste vijf ontmoetingen

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
03-06-1999 Japan - België 0-0 Vriendschappelijk
04-06-2002 Japan - België 2-2 WK
31-05-2009 Japan - België 4-0 Vriendschappelijk
19-11-2013 België - Japan 2-3 Vriendschappelijk
14-11-2017 België - Japan 1-0 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'België beleefde uitgerekend tegen Japan zijn dieptepunt'

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• De bondscoach van Colombia zal hoogstwaarschijnlijk duidelijkheid verschaffen over de fitheid van sterspeler James Rodríguez. De speler van Bayern München heeft een kuitblessure en probeert wedstrijdfit te raken voor de wedstrijd tegen Engeland, die dinsdag wordt afgewerkt. Het is al wel bekend dat James geen spier heeft gescheurd tijdens de laatste groepswedstrijd.

Getal van de dag

126
Om toch een beetje over Oranje te kunnen schrijven. België en Nederland speelden liefst 126 interlands tegen elkaar. Oranje trof geen enkel ander land zo vaak. Tot aan de jaren '70 van de vorige eeuw speelden België en Nederland nagenoeg jaarlijks tegen elkaar en ook de allereerste interland van het Nederlands elftal was tegen de zuiderburen.

Eddy de Neve kroonde zich op 30 april 1905 tot een legende, door alle vier de goals van Oranje te maken, de laatste drie in de verlenging (1-4). In reguliere speeltijd bleven de landen steken op een 1-1 stand. De Neve opende de score pas laat in de wedstrijd, waarna een Oranje-verdediger met een ironische naam voor de gelijkmaker zorgde. Ben Stom was de maker van het allereerste eigen doelpunt van Nederland.

Vandaag in het WK-verleden

Een zwarte dag in de historie van het (Colombiaanse) voetbal. Op 2 juli 1994 werd voetballer Andrés Escobar doodgeschoten in zijn geboorteplaats Medellín. Een week voor zijn overlijden maakte de verdediger in dienst van het nationale elftal een eigen doelpunt tegen de Verenigde Staten, het gastland van het WK in 1994. Mede door de eigen goal van Escobar werd Colombia uitgeschakeld in de groepsfase. Het is nooit achterhaald of dit eigen doelpunt iets te maken had met de moord op Escobar.

Nog altijd wordt Andrés Escobar geëerd tijdens interlands van Colombia.
Nog altijd wordt Andrés Escobar geëerd tijdens interlands van Colombia.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.