Brazilië boekt in Peking moeizame oefenzege op Zambia

Brazilië heeft in het Nationale Stadion van Peking met 2-0 gewonnen van Zambia. Het gastland van het WK van volgend jaar rekende na rust af met de ploeg van FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga. Desondanks kon Brazilië niet imponeren.

Na een moeizame start onder de in december 2012 aangestelde bondscoach Luiz Felipe Scolari raakt Brazilië dit kalenderjaar meer en meer op dreef. Afgelopen zomer wonnen De Goddelijke Kanaries in eigen land de Confederations Cup dankzij een overtuigende 3-0 zege in de finale tegen regerend Europees en wereldkampioen Spanje.

Ruim een maand later zette Zwitserland Brazilië dankzij een verrassende 1-0 overwinning weer met beide benen op de grond, maar sindsdien zwichtten ook Australië (6-0), Portugal (3-1) en Zuid-Korea (2-0) voor de Braziliaanse dadendrang. Dinsdag werd ook Zambia aan de zegekar gebonden, al ging dat niet gepaard met overtuigend voetbal.

Barcelona-aanvaller Neymar was in de eerste helft met een vrije trap tegen de lat al dicht bij een goal en zag vervolgens hoe Oscar (foto) een kwartier na rust met het nodige geluk wel tot scoren kwam. De aanvallende middenvelder van Chelsea liet Zambia-sluitpost Kennedy Mweene kansloos met een van richting veranderd afstandsschot.

Een rake kopbal van centrumverdediger Dedé uit een vrije trap van Neymar was vervolgens genoeg om Zambia definitief op de knieën te krijgen. Voormalig AC Milan-aanvaller Pato startte in China voor het eerst sinds 10 augustus 2011 weer in de basis bij de Braziliaanse nationale ploeg, maar de 26-voudig international kon dat heuglijke feit niet opluisteren met een goal.