Bosz zorgt voor bloedstollende slotronde, tranen bij Hannover en Nürnberg

Trainer Peter Bosz heeft een grote kans laten liggen om met Bayer Leverkusen dichter bij kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League te komen. Thuis was de ploeg zaterdag voor rust ijzersterk tegen het Schalke 04 van Huub Stevens, maar door een zwakke tweede helft pakte het maar één punt. Hannover 96 en 1.FC Nürnberg degradeerden.

Bayer Leverkusen
1 - 1
Schalke 04
Schalke 04

Eintracht Frankfurt komt zondag pas in actie, dus was het aan Bosz en zijn spelers om de concurrent stevig onder druk te zetten. Voor rust was het zeer goed op weg: Bayer kwam niet in gevaar en creëerde drie goede kansen. Na twaalf minuten schoot Charles Aránguiz de bal tegen de lat en in de rebound trof Julian Brandt de paal. De volgende mogelijkheid was wél raak: Benjamin Stambouli kopte een voorzet van Brandt zo in de voeten bij Kai Havertz, die uithaalde en Alexander Nübel klopte.

Onbedreigd ving Bayer de tweede helft aan, maar daarin deelde het bezoek uit Gelsenkirchen al vlot een flinke tik uit. Guido Burgstaller sprong precies op tijd weg bij zijn bewakers, ontving een perfecte pass van Nassim Boujellab en stiftte de bal vervolgens over doelman Lukas Hradecky. Daarna kon Schalke 04 zelfs op 1-2 komen na een overtreding van Volland, maar Daniel Caligiuri verprutste de strafschop. Stevens' team claimde ook nog een tweede penalty, maar de scheidsrechter ging daar na het zien van de beelden niet in mee.

De laatste kans van de middag was voor Volland, maar die liet de kans op de winnende voor Leverkusen liggen.  Bosz moet daardoor hopen dat Eintracht Frankfurt zondag een misstap begaat tegen FSV Mainz 05. Wint Eintracht, dan komt het twee punten los van Bayer Leverkusen bij het ingaan van de laatste speelronde. Daarin spelen Bosz en de zijnen uit tegen Hertha BSC en gaat Eintracht de strijd aan met Bayern München.

VfB Stuttgart
3 - 0
VfL Wolfsburg

VfB Stuttgart had zaterdag nog één punt nodig om rechtstreekse afzakking naar de Tweede Bundesliga af te wenden. Dat doel werd zaterdag behaald door een zege op VfL Wolfsburg. In de blessuretijd van de eerste helft scoorde Gonzalo Castro via de binnenkant van de paal en daarna vond Anastasios Donis de verre hoek na goed voorbereidend werk van Daniel Didavi. De man van de assist nam daarna zelf nog de 3-0 voor zijn rekening. Bij de bezoekers deed Wout Weghorst van begin tot eind mee, maar zonder gevaar te stichten. De Nederlander kan zijn seizoenstotaal van veertien treffers nog opkrikken in de laatste wedstrijd tegen FC Augsburg. Op papier doet VfL Wolfsburg ook nog mee om Champions League-voetbal, maar het doelsaldo laat ernstig te wensen over.

Hannover 96
Hannover 96
3 - 0
SC Freiburg
SC Freiburg

Met het seizoenslot in zicht wist Hannover dat winst absoluut noodzakelijk was om directe degradatie af te wenden - en dan nog moest VfB Stuttgart verliezen. Tegen het reeds veilige SC Freiburg deed de ploeg er alles aan. Enkele minuten voor rust kopte Waldemar Anton tegendraads binnen uit een vrije schop van Edgar Prib en via Ihlas Bebou en een schitterend afstandsschot van Walace werd het in de tweede helft 3-0. Hannover klimt door de driepunter weliswaar over 1.FC Nürnberg heen, maar door de zege van Stuttgart is degradatie toch een feit.

FC Augsburg
FC Augsburg
3 - 4
Hertha BSC
Hertha BSC

Voor beide ploegen zat het seizoen er vóór zaterdag al goeddeels op, maar het publiek verveelde zich geen seconde. Na tien minuten zette André Hahn zijn team op voorsprong: hij haalde van dik twintig meter uit en vond de linkerhoek. Vroeg in de tweede helft deed Hertha iets terug via Melvin Plattenhardt, maar de gelijke stand duurde maar kort: snel na de 1-1 ging Karim Rekik in de fout in duel met Georg Teigl.

De Nederlander moest dat bekopen met geel en een strafschop, die door Michael Gregoritsch werd verzilverd. Daarna ging het op en neer: Marko Grujic kopte binnen uit een hoekschop (2-2) en daarna zorgde Gregoritsch met zijn tweede van de middag weer voor de voorsprong voor Augsburg. Een kwartier voor tijd kopte Salomon Kalou echter raak op aangeven van Valentino Lazaro (3-3) en in blessuretijd bezorgde diezelfde Kalou zijn team met een rake strafschop zelfs de zege.

1899 Hoffenheim
0 - 1
Werder Bremen

1899 Hoffenheim sneed zich lelijk in de vingers tegen concurrent Werder Bremen. Nadat Adam Szalai in het eerste halfuur twee prima voorzetten van Joshua Brenet niet verzilverde brak Johannes Eggestein de score aan de overkant open voor Die Grünen: hij kopte raak op aangeven van Milot Rashica. Zijn broer Maximilian dacht er voor rust ook eentje te maken, maar de VAR constateerde dat Eggestein had geduwd en annuleerde de treffer. Werder, dat speelde zonder de geschorste Davy Klaassen, staat nu nog maar één punt achter Hoffenheim.

1. FC Nürnberg
0 - 4
Borussia Mönchengladbach

Gladbach deed uitstekende zaken met een ruime zege bij Nürnberg en klimt naar plaats vier. Na rust barstte de storm los in het Max-Morlock-Stadion: eerst opende Josip Drmic de score, daarna hielp Lukas Mühl zijn team ongelukkig aan een 0-2 achterstand en vervolgens tikte Thorgan Hazard compleet vrijstaand de derde binnen voor Die Fohlen. Denis Zakaria joeg zelfs nog op prachtige wijze een vierde binnen. Nürnberg is nu zeker van degradatie, maar voor Gladbach zijn het mooie dagen. Dankzij de zege komt de club in punten gelijk met Bayer Leverkusen: in de laatste speelronde van het seizoen kan nog een Champions League-ticket bemachtigd worden.