Boskamp: 'Dankzij Willem kon ik mijn eerste huis kopen'

Reacties

Willem van Hanegem viert donderdag 20 februari zijn zeventigste verjaardag. De Kromme wordt die dag geëerd met een groots verjaardagsfeest in zijn geliefde Kuip. Voetbal International sprak met Henk Fraser, Rinus Israël én Jan Boskamp over een van de grootste spelers uit de rijke historie van het Nederlandse voetbal.

Boskamp: 'Dankzij Willem kon ik mijn eerste huis kopen'

Boskamp speelde in het verleden enkele jaren samen met Van Hanegem bij Feyenoord. Een mooie tijd waaraan het 'broekie' Boskamp met veel plezier terugkijkt. 'Ik leerde Willem kennen als jonge jongen bij Feyenoord. Hij had grandioze humor, die typische Feyenoord-humor. Sarcastisch, waarbij mensen echt tot op het bot werden afgebrand. En als je daar niet tegen kon, had je geen schijn van kans bij Feyenoord', zegt Boskamp.

Willem van Hanegem in duel met een andere grootheid: Johan Cruijff.
Willem van Hanegem in duel met een andere grootheid: Johan Cruijff.

'Als je een klein foutje maakte tijdens een potje voetbal-tennis kon Willem je helemaal verrot schelden, zo fanatiek was hij', legt de 65-jarige voetbalanalyticus uit. 'Want als bepaalde zaken niet liepen zoals hij dat wilde kon Willem strontvervelend worden, niet normaal. Ik weet dat jongens soms met tranen in hun ogen stonden als hij weer tekeer was gegaan. Maar het mooie van Willem is dat hij altijd aan anderen denkt.'

'Om een mooi voorbeeld te noemen. In mijn tijd kregen reservespelers de helft van de winstpremie, destijds 750 gulden voor een overwinning. Ik zat dat jaar op de bank. Maar Willem vroeg, samen met nog twee spelers, bij een gunstige tussenstand altijd om een wissel. En geloof me, hij kan nooit moe geweest zijn. Dat deed hij om zijn medespelers mee te laten genieten van de winstpremie. Dat typeert Willem. Daardoor kon ik op mijn 23ste mijn eerste huis kopen', zegt Boskamp met een knipoog.

Willem van Hanegem ten voeten uit tijdens de Rotterdamse derby tegen Sparta.
Willem van Hanegem ten voeten uit tijdens de Rotterdamse derby tegen Sparta.

Prachtige tijd
Als we oud-ploeggenoot Rinus Israël vragen naar zijn mooiste herinnering aan de jarige Van Hanegem begint hij direct over de gloriejaren in Rotterdam-Zuid. 'Kampioen van Nederland, de Europa Cup en de wereldbeker voor clubteams. Een prachtige tijd', aldus Israël over de begin jaren zeventig waarin Feyenoord alles won wat er te winnen was.

Ook de mindere kanten van Van Hanegem staan IJzeren Rinus nog helder voor de geest. 'Hij kon erg slecht tegen zijn verlies . Hij wilde altijd ten koste van alles winnen en ging daarin heel ver', herinnert Israël zich.

'En als dat niet lukte werd hij vervelend en ging hij mopperen. Ik heb overigens weinig recht van spreken op dat vlak, want zoveel anders was ik niet. Maar Willem was een geweldige voetballer met een extreem goed spelinzicht', aldus Israël, die zelf ook van de partij is op de verjaardag van De Kromme. 'Ik heb hem al een tijd niet gesproken, maar als ik hem zie is het altijd gezellig. Ik moet ook zeggen dat wij het bij de club erg goed konden vinden, al kwamen we nooit bij elkaar over de vloer', aldus de 47-voudige Oranje-international.

Trainer
Ook als trainer maakte Van Hanegem indruk. Met name op de jeugdige Henk Fraser, die bij Sparta op jonge leeftijd werd verweten de over mijn lijk mentaliteit te missen. Opvallend, zeker voor de mensen die Fraser hebben meegemaakte als die keiharde verdediger van FC Utrecht en Feyenoord. 'Op mijn negentiende maakte ik kennis met Willem als assistent-trainer bij FC Utrecht. Hij was heel kritisch en cynisch. Pas later heb je in de gaten dat hij het dan juist in je ziet zitten als hij je zo benadert. Maar toentertijd vond ik dat erg moeilijk. Ik bedoel, Willem was als voetballer de absolute top. En dat zag je in alles terug', aldus Fraser.

Willem van Hanegem als trainer van zijn geliefde Feyenoord.
Willem van Hanegem als trainer van zijn geliefde Feyenoord.

'Vooral op mentaal gebied heb ik heel veel aan hem gehad. Zowel in Utrecht als later bij Feyenoord. Hij was veel en zeer gericht met mij bezig. Zo herinner ik me dat hij liet zien hoe je hard het duel in moest kletsen. Dat pik je op en voerde ik die week direct uit op bezoek bij VVV-Venlo. FC Utrecht-trainer Nol de Ruiter was echter woest. Hij vond de tackle schandalig en wisselde me direct. Ik weet nog dat ik na het douchen, terwijl de wedstrijd nog bezig was, Willem zag zitten in kleedkamer. Dat was zijn manier om mij te steunen. Samen hebben we het duel op de trappen van De Koel in Venlo afgekeken.'

De harde Willem van Hanegem en de warme kant van het Feyenoord-icoon. Ook Fraser maakte beide mee. 'Hij ging ver om te winnen, heel ver. Ook tijdens de legendarische potjes voetbal-tennis, waarbij ik ooit een keiharde elleboogstoot bij het net kreeg omdat hij achter stond, blikt de huidige trainer van ADO Den Haag terug. 'En enkele dagen na dat incidentje brachten wij met de selectie van Feyenoord een bezoek aan het Sofia Kinderziekenhuis. Ik liep toevallig de kamer binnen waar de trainer zat. En dan zie je de ware Willem, met tranen in zijn ogen aan het bed van een ziek kindje. Willem heeft heel veel voor mij betekend, zowel persoonlijk als op het gebied van voetbal.'  (Jarno Verweij)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.