Blind heeft nog wel een appeltje te schillen met Deschamps

Reacties

Bij het begroeten van Didier Deschamps, zullen bij Danny Blind ongetwijfeld de gedachten even teruggaan naar 1996. Toen zat de huidige keuzeheer van Frankrijk onze bondscoach twee keer op controversiële wijze dwars.

Blind heeft nog wel een appeltje te schillen met Deschamps

Blind was aanvoerder van het Ajax dat op 22 mei 1996 na strafschoppen de Champions League-finale van het Juventus van Deschamps verloor. Het was een eindstrijd met een lange nasleep. Verdenkingen van Turijns dopegebruik staken direct de kop op. Een paar jaar later maakte een Italiaanse rechter aan alle twijfel een einde: spelers van Juventus hadden tussen 1994 en 1998 stelselmatig doping toegediend gekregen, alleen kon niet hard gemaakt worden voor welke specifieke duels dat gebeurd was.

'Elke keer als je een speler van Juventus voorbij was, stond hij zo weer voor je neus', blikte Marc Overmars enkele jaren later terug op de finale. Ook andere Ajacieden hadden hun bedenkingen geuit over de toestand waarin Juventus-spelers de eindstrijd hadden afgewerkt. Sluitend bewijs over de dope-finale kwam er echter pas in 2013, toen Andere Tijden Sport het dossier heropende en in samenwerking met de Italiaanse wetenschapper Giusepp d'Onofio vaststelde dat Juventus zijn spelers voor de clash met Ajax van epo of bloedtransfusies had voorzien.

Danny Blind zet tijdens de Champions League-finale de achtervolging in op Didier Deschamps.
Danny Blind zet tijdens de Champions League-finale de achtervolging in op Didier Deschamps.

De Cup met de Grote Oren reeg Ajax er niet mee terug. Spelers van Juventus weigerden commentaar. 'De rechter heeft er al over geoordeeld. Geen commentaar', was in 2013 het enige dat Deschamps kwijt wilde.

Precies een maand later werd Blind opnieuw op geruchtmakende wijze gedwarsboomd door Deschamps. In de verlenging van het EK-kwartfinaleduel Frankrijk - Nederland zag arbiter Antonio López Nieto een duidelijke handsbal in het strafschopgebied van Marcel Desailly over het hoofd. Oranje en Les Bleus werden vervolgens veroordeeld tot het nemen van strafschoppen. Blind schoot de zijne raak, maar het leed was met de beruchte misser van Clarence Seedorf al geschied.

Er staat aan de vooravond van de clash Nederland - Frankrijk van vrijdag 20.45 uur dus nog wel een rekening open tussen de twee bondscoaches.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.