Blatter kraakt UEFA: meedoen of respect tonen

Reacties

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft een sneer uitgedeeld aan de Europese voetbalbond (UEFA). Volgens hem moeten de Europeanen moed tonen en een uitdager in de verkiezing om het voorzitterschap naar voren schuiven óf stil zijn en de Zwitser respectvol behandelen.

Blatter kraakt UEFA: meedoen of respect tonen

De 78-jarige Blatter zit als sinds 1998 op zijn FIFA-troon en gaat voor een vijfde termijn. David Ginola, Jérôme Champagne en de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein meldden zich al als andere kandidaten, terwijl zaakwaarnemer Mino Raiola een poging de heerschappij van Blatter te beëindigen overweegt. Om de Zwitser op te volgen hebben de rivalen in ieder geval de steun van vijf nationale bonden nodig.

Blatter is daarbij al verzekerd van de Aziatische steun, een luxe waarover zijn tegenstrevers niet kunnen beschikken. Vooral vanuit Europa is er kritiek op Blatter, die bij de wereldvoetbalbond de zweem van omkoping en corruptie nooit heeft kunnen wegnemen. Sterker nog, onder zijn beleid is de naam FIFA vrijwel een synoniem voor dergelijke handelingen geworden. UEFA-voorzitter Michel Platini en KNVB-voorzitter Michael van Praag hekelden de Zwitser, maar wilden zelf geen gooi doen naar het pluche in Zürich.

'Iedereen die van me af wil, moet het tegen me opnemen', stelt Blatter in gesprek met CNN. 'Het is ook duidelijk dat ze van me af willen. Hoe treurig het ook is, alle oppositie tegen mij is geïnitieerd door de UEFA. Maar ze hebben vervolgens niet de moed om er zelf in te stappen. Als dat zo is, laat mij dan mijn werk doen en behandel me met respect. Winst en verlies horen er in het voetbal bij, dat geldt hier ook weer. Ik wil mijn missie graag voortzetten en tonen dat voetbal veel meer is dan een spel. In 2011 zijn we begonnen met de hervormingen en dat proces is nog niet afgerond.'

De UEFA wilde niet direct reageren in gesprek met CNN, maar een zegsman kondigde nog wel aan dat Platini dat op een later moment zal doen. Overigens kondigde Blatter ook al aan wat hij gaat doen, als hij zijn troon bij FIFA wél moet afstaan. 'Dan ga ik radio maken. Ik heb dat altijd gezegd. Dat is een jongensdroom: een radioreporter zijn. En volgens mij ben ik er nog best goed in ook.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.