Bizarre ontknoping in Zuid-Amerika, Argentinië moet blijven vrezen

Het al voor het WK gekwalificeerde Brazilië heeft ook Ecuador op een nederlaag getrakteerd. Het duel tussen Uruguay en Argentinië leverde geen winnaar op, waardoor het ongekend spannend blijft.

Brazilië - Ecuador 2-0
Dankzij een thuiszege op Ecuador verzekerde Brazilië zich van de winst in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Tite is met nog drie duels voor de boeg niet meer te achterhalen. Twee spelers die de afgelopen transferperiode veelvuldig in het nieuws kwamen maakten het verschil. Paulinho (foto), die voor 40 miljoen euro de overstap maakte van Guangzhou Evergrande naar Barcelona, opende in de zeventigste minuut de score. Philippe Coutinho bepaalde zeven minuten later de eindstand op 2-0. Ook de sterspeler van Liverpool werd in verband gebracht met een transfer naar Barça, maar zover kwam het nog niet. Door de overwinning heeft Brazilië nu 36 punten uit vijftien duels, Ecuador bezet met twintig punten de achtste plaats en mag ook nog hopen op WK-deelname.

Uruguay - Argentinië 0-0
Argentinië blijft door het gelijkspel in en tegen Uruguay vijfde staan, waardoor het de laatste drie duels nog vol aan de bak moet om zich te verzekeren van een WK-ticket. De confrontatie tussen de normaal zo trefzekere Barcelona-aanvallers Luis Suárez (Uruguay) en Lionel Messi (Argentinië) in Montevideo, ook bekend als Clásico del Río de la Plata, leverde geen doelpunten op. Uruguay behoudt daardoor zijn voorsprong van één punt op Argentinië en staat derde, maar nummer acht Ecuador heeft slechts vier punten minder. Vanuit Zuid-Amerika kwalificeren de bovenste vier landen zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Rusland, terwijl de nummer vijf play-offs speelt tegen de winnaar van de WK-kwalificatie in Oceanië.

Chili - Paraguay 0-3
Chili had goede zaken kunnen doen, maar het was juist Paraguay dat drie heel belangrijke punten meenam uit Santiago. Arturo Vidal stak de bezoekers de helpende hand toe door in de 24ste minuut met een eigen doelpunt de score te openen. Na rust liep Paraguay door treffers van Víctor Cáceres en Richard Ortiz uit naar een 0-3 overwinning, waardoor de ploeg van bondscoach Francisco Arce ineens weer volop meedoet om een WK-ticket. Met 21 punten uit vijftien duels bezet het de zevende plaats. Chili heeft twee punten meer en staat vierde.

Venezuela - Colombia 0-0
Colombia kwam op bezoek bij hekkensluiter Venezuela niet verder dan 0-0, maar blijft desondanks tweede staan. Aan de kant van Colombia had PSV'er Santiago Arias een basisplaats, terwijl de van Ajax naar Tottenham Hotspur vertrokken Davinson Sánchez de hele wedstrijd op de bank bleef.

Peru - Bolivia 2-1
Ook Peru blijft in de race voor een WK-ticket na de overwinning op Bolivia, dat net als Venezuela geen kans meer maakt op deelname aan het toernooi in Rusland. In het eerste kwartier na rust zorgden Edison Flores en Christian Cueva kort na elkaar voor de doelpunten namens Peru. Gilbert Álvarez maakte er nog wel 2-1 van in de 72ste minuut, maar daar bleef het blij. Peru heeft net als Paraguay 21 punten, één minder dan Argentinië.