Bílek tevreden, Rosicky vreest voor einde van toernooi

Door de 2-1 zege op Griekenland heerst er opluchting bij de Tsjechische bondscoach Michal Bílek. De goede uitgangspositie voor het bereiken van de kwartfinales wordt wel enigszins overschaduwd door de achillespeesblessure van Tomas Rocicky.

'Het was een fantastische start', blikt Bílek met gevoel voor understatement terug op de eerste zes minuten waarin Tsjechië opponent Griekenland op een 2-0 achterstand zette. Omdat de ploeg stand hield is Tsjechië in Groep A nu tweede achter Rusland.

'De eerste helft was fantastisch; de combinaties waren een lust voor het oog', vervolgt Bílek. 'In de tweede helft hadden we het mede door de afwezigheid van Rosicky moeilijk om in ons spel te komen. Daarna gaven we een goal weg. Petr Cech communiceerde niet met Tomás Sivok, waardoor de Grieken hoop kregen. Gelukkig verdedigden we daarna goed. Ik ben tevreden over de hele ploeg, maar vooral over de vorige wedstrijd nog bekritiseerde defensie.'

Bílek beseft dat het toernooi zonder een zege zo goed als afgelopen was. 'Dan had Euro 2012 voorbij kunnen zijn voor ons. Nu moeten we in de laatste wedstrijd keihard gaan vechten. En ondanks de voorsprong van een punt op Polen gaan we er niet vanuit dat een puntje ook daadwerkelijk genoeg is. We willen winnen.'

De Tsjechische middenvelder Tomas Hübschman had genoten van de zege. 'Ik kan me niet herinneren dat ik ooit na zes minuten al met 2-0 voor stond. Daarna werd het helaas wat minder, maar het belangrijkste was de overwinning.'

Rosicky was in de tweede helft niet meer van de partij vanwege zijn kwetsuur en zag zelfs het tweede bedrijf niet. 'Toen werd ik behandeld. Hoe ernstig de achillespeesblessure is, weet ik niet. Dat moeten we bezien. Maar ik hoop niet dat dit het einde van mijn toernooi is.' Foto: VI Images