Bevrijdende zege PEC Zwolle tegen piepjong FC Groningen

PEC Zwolle heeft zaterdag zijn eerste overwinning van 2020 geboekt. Het piepjonge FC Groningen werd met kleine cijfers opzij gezet.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 0
FC Groningen

Groningen kende een hectische voorbereiding op het uitduel in Zwolle. Vrijdagavond laat rondde Kaj Sierhuis zijn transfer naar Stade Reims af en werd met Daishawn Redan nog een vervanger gehaald. Een kleine 24 uur later was de jonge spits logischerwijs nog niet speelgerechtigd en dus koos trainer Danny Buijs voor de piepjonge Romano Postema in de voorhoede. Het was de eerste basisplaats voor de zeventienjarige spits.

Het jonge elftal van de bezoekers had het niet makkelijk tegen PEC, dat opnieuw met een vijfmansdefensie speelde. In dat nieuwe systeem wist de ploeg van trainer John Stegeman na de winterstop een punt te pakken tegen zowel FC Utrecht als Willem II. Halverwege de eerste helft was Postema kansrijk, maar Michael Zetterer redde zonder al te veel problemen op zijn inzet van dichtbij.

Het was één van de weinige momenten dat Groningen écht gevaarlijk werd. PEC had zijn zaakjes prima op orde en kwam kort voor rust op voorsprong. Yuta Nakayama kopte uit een hoekschop van Gustavo Hamer zijn tweede doelpunt van 2020 binnen: 1-0.

Om de eerste nederlaag sinds begin december te voorkomen, deed Buijs in de tweede helft een beroep op nóg een jongeling. De zeventienjarige Kian Slor maakte zijn officiële debuut, maar ook hij kon de bezoekers niet aan een gelijkmaker helpen, al was hij er in de extra tijd nog wel héél dichtbij. Slor raakte de paal uit een voorzet van Joel Asoro.

PEC kwam zo goed weg en verlaat de degradatiezone. Groningen verzuimt op zijn beurt aan te haken bij de topzeven, de plaatsen die rechtgeven op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.