Besiktas leidt met oude bekenden de dans in de titelrace van de wisselvalligheid

Reacties

De hoop bij Fenerbahçe en Galatasaray op een ommekeer in de Turkse titelstrijd is vrijdagavond weer toegenomen. Koploper Besiktas heeft in eigen huis punten verspeeld tegen Ankaragücü, de nummer veertien van Turkije.

Besiktas leidt met oude bekenden de dans in de titelrace van de wisselvalligheid
© Pro Shots
Beşiktaş
Beşiktaş
2 - 2
Ankaragücü
Ankaragücü

Wie van de wisselvallige Turkse grootmachten kan in de cruciale fase van het seizoen het meest constant blijven? Dat is de grote vraag in de Süper Lig, waar de verhoudingen in de top week na week veranderen. Zo is Galatasaray afgegleden naar de derde plek, nadat het slechts één punt in de voorbije drie duels heeft gepakt. Fenerbahçe won ook slechts twee van zijn laatste vijf competitiewedstrijden, maar staat nog wel tweede. Besiktas profiteerde in de vorige twee speelrondes van het gemors van de concurrenten en snelde richting de landstitel, maar voor de koploper ging het vrijdagavond in de blessuretijd verrassend mis. Het past wel in het algehele beeld: geen enkele club in de topzes van Turkije heeft sinds begin maart drie duels op rij gewonnen.

Besiktas kreeg vrijdag in de vijfde minuut al een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Georges-Kevin N'Koudou ging achter de bal staan bij de strafschop, maar de voormalige aanvaller van Tottenham Hotspur miste vanaf elf meter. In de 39ste minuut kwam Besiktas door een eigen goal van Ante Kulusic alsnog op voorsprong: 1-0. Oguzhan Özyakup was op dat moment al uitgevallen, de ex-Feyenoorder raakte vroeg in het duel geblesseerd.

Özyakup is niet de enige Besiktas-speler met een Eredivisie-verleden. Atiba Hutchinson is op 38-jarige leeftijd nog basisspeler én aanvoerder bij Besiktas. De ervaren Canadees speelde tussen 2010 en 2013 voor PSV en hij kan binnenkort voor de derde keer in zijn carrière kampioen van Turkije worden. Een andere oude bekende in basiself van Besiktas: Domagoj Vida, in Nederland ook wel bekend als de Knipoog-Kroaat. Eind 2011 leek Ajax op weg naar de knock-outfase van de Champions League, maar ging het voor de Amsterdammers op basis van het doelsaldo mis door een 1-7 nederlaag van Dinamo Zagreb tegen Olympique Lyon. Een knipoog van Vida richting Lyon-spits Bafétimibi Gomis na een van de goals leidde toen tot veel ophef.

Terug naar Istanbul. Door opnieuw een eigen goal van Kulusic liep Besiktas vroeg in de tweede helft al uit naar een 2-0 voorsprong. De spanning nam daarna weer toe door een rake strafschop van Joseph Paintsil. Bij die aansluitingstreffer leek het wel te blijven voor Ankaragücü, maar niets was minder waar. In de exta tijd ging de bal opnieuw op de stip en opnieuw scoorde Paintsil: 2-2. Fenerbahçe en Galatasaray kunnen later dit weekend profiteren van het puntenverlies van Besiktas, dat voor het eerst sinds 2017 kampioen kan worden.

Süper Lig

Stand Süper Lig 2020/2021

Turkije

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Beşiktaş
40
26
6
8
89-44
+45
84
2
Galatasaray
40
26
6
8
80-36
+44
84
3
Fenerbahçe
40
25
7
8
72-41
+31
82
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.